Razmatra se status fonda

Fond za pomoć nastradalim područjima ima svoj smisao, ali nema financije

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2016. u 15:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U poslovanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije BiH problem je nastao u funkcioniranju, jer je ostao bez svojih sredstava odnosno prihoda budući da je osnovan posebnim zakonom i temporalnog je karaktera.

To je danas izjavila Feni federalna ministrica financija Jelka Milićević, koja je nazočila sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj nije usvojen prošlogodišnji financijski izvještaj Fonda.

''Jedna od ideja je bila da se Fond na drugačijoj osnovi postavi ili se treba nekome pripojiti poput civilne zaštite. Zato je formirana Komisija koja sve to razmatra, pa ćemo vidjeti kako će to ići'', kazala je Milićević.

Podcrtala je činjenicu da Fond sigurno ima svoj smisao, ali da mu izvori financiranja nisu osigurani.

''Namjenska sredstva koja imaju za spašavanje su namjenski prihod, koji dijele županije i Federacija odnosno Federalna uprava civilne zaštite'', dodala je Milićević.

Direktor Fonda Jasmin Jaganjac, nakon prezentiranja statističkih podataka, rekao je novinarima da je s načelnicima poplavljenih općina premijeru Federacije Fadilu Novaliću sugerirao da Fond mora ostati i da se ne može spajati ni s jednom institucijom.

Prilikom razmatranja Izvještaja delegati su iznijeli razna mišljenja o djelovanju Fonda, te konstatirali da nažalost štete od poplava nisu sanirane odnosno da sve kuće nisu popravljene.

Osim ovog Izvještaja na današnjoj sjednici Doma naroda koja je završena, delegati nisu prihvatili ni Analitički izvještaj o poslovanju Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu, dok je bez rasprave odobren Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekući rezervi proračuna Vlade, premijera i dopremijera za 2015. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close