Susret investitora

FIPA: Prioritet stvaranje novih radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 17:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), na čelu s direktorom Gordanom Milinićem, organizirali su susret s nekoliko investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koje predvodi šeik Muhamed bin Saqr Al Qasimi kako bi se informirali o do sada realiziranim investicijama, budućim planovima kao i o eventualnim administrativnim preprekama u BiH.

Na sastanku je bilo riječi o projektu Sunnyland na čijoj je realizaciji radilo 500 ljudi, trenutno je zaposlenih 80, dok je vrijednost investicije 15 milijuna KM. Razgovarano je i o pripremi narednih projekata koji će ovi investitori realizirati u oblasti turizma u BiH, te istaknut značaj do sada otvorenih novih radnih mjesta pri trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, i budućih kroz pokretanje novih investicija.

Investitori su istaknuli da su u tijeku realizacije investicije nisu suočavali s administrativnim preprekama niti problemima druge prirode, a Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom drugom zemljom i čine sve kako bi animirali svoje poslovne partnere da investiraju u BiH.

Naveli su da usko surađuju s investitorima iz Kuvajta i Kine koje su pozvali da investiraju u BiH, kao i činjenicu da su svojim zalaganjem doprinijeli povećanju broja turista u BiH iz zemalja Perzijskog zaljeva otvarajući direktne linije iz UAE za Sarajevo.

Neki od tih turista su se vratili ponovo u BiH, ali ovaj put kao investitori, među kojima je bio i sam šeik Al Qasimi. U prilog navedenom istaknu je da je prije 10 godina u BiH dolazilo godišnje tek petstotinjak turista iz UAE, a da već sada imamo po 500 turista dnevno iz UAE koji dolaze u BiH, što ima veliki značaj za razvoj bh. turizma i pratećih djelatnosti.

Milinić je investitorima uručio priznanja u znak zahvalnosti za njihov doprinos razvoju privrede BiH i povećanja broja zaposlenih u zemlji, te pozvao šeika Al Qasimija da tješnje surađuju na planu dovođenja investitora iz tog dijela svijeta, kao i investitora Rashida Murada Tahera Albalooshija kojem je također uručeno priznanje, priopćeno je iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close