Najviši standardi

Federalni zavod za poljoprivredu proširio svoje usluge ispitivanja hrane

Pomoćnik direktora za laboratoriju Esad Brković je kazao da su ostvarili tri vrlo bitna strateška cilja koji se odnose na postizanje potrebnih prostornih uvjeta, tehničko opremanje laboratorijskog prostora, te kadrovsko jačanje.
Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2019. u 14:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod za poljoprivredu (FZZP) Sarajevo uspješno je proširio svoje kapacitete i dodatno akreditirao značajan broj metoda ispitivanja kontrole kvaliteta uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda usklađenih s najvišim standardima BiH i Europske unije, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u FZZP-u.

Pomoćnik direktora za laboratoriju Esad Brković je kazao da su ostvarili tri vrlo bitna strateška cilja koji se odnose na postizanje potrebnih prostornih uvjeta, tehničko opremanje laboratorijskog prostora, te kadrovsko jačanje.

Video: Brković: Umjesto u inostranstvu, analize se mogu se obavljati u FZZP-u

''Ispunjavanjem spomenuta tri preduvjeta postigli smo potrebnu kvalitetu u izradi i provođenju analiza, koje su sada akreditirane kod BATA-e. Ovim certifikatom naša laboratorija je potvrđena kao akreditirana laboratorija koja može odgovoriti zahtjevima kontrole kvaliteta za tržište Europske unije sa 44 akreditirane metode u oblastima pesticida, teških metala, mikrobiologije, kontrole mlijeka, fizičko-kemijskog ispitivanja, fitosanitarne dijagnostike, GMO i kontrole sjemena, čime smo potvrdili našu kompetentnost, objektivnost i točnost naših mjerenja'', naveo je Brković.

Značajna ušteda

Drugim riječima, bh. izvoznici poljoprivrednih proizvoda će značajan dio analiza potrebnih za izvoz u EU moći obavljati u FZZP-u umjesto u inozemstvo, u nekom laboratoriju čije nalaze Europska unija priznaje. Na taj način, naši poljoprivredni izvoznici mogu ostvariti značajne uštede u vremenu i novcu kod izvoza svojih proizvoda u EU, a s druge strane, naši ovlašteni organi nadzora i kontrole kvalitete hrane na domaćem tržištu imaju partnera koji na mjerodavan način može provjeriti ispravnost njihovih službenih uzoraka.

''Za našeg farmera naprimjer puno znači da za šest do osam KM može izvršiti analizu svježeg sirovog mlijeka u našoj laboratoriji, a samim tim ima jedan specifičan trenutak, a to je da mi u tom mlijeku određujemo i ureu koji je osnovni parametar veterinarima za sklapanje jelovnika stoke koja daje mlijeko'', naveo je Brković. 

Proširenje usluga

Posebno je izdvojio potporu Međunarodne financijske korporacije, članice Grupacije Svjetske banke, koja je uz financiranje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz Projekt unapređenja poslovne klime i pristupa tržištima (ICAM) pomogla da na polju pesticida s dosadašnjeg 26 uvedu novih 221 analizu i time značajno prošire spektar usluga koje mogu ponuditi.

Slične iskorake su, naglasio je Brković, napravili i u ostalim segmentima, posebno fitosanitarnom i GMO segmentu, gdje su praktično jedina akreditirana laboratorija za utvrđivanje kvantitativne i kvalitativne prisutnosti GMO u uzorku.

''Mi smo osam mjeseci završili sa oko 8.000 uzoraka, odnosno oko 60.000 urađenih analiza. To smatramo nedovoljnim s obzirom na naše kapacitete. Naša laboratorija je postala odskočna daska za izvoz maline, borovnice i  tih prerađevina prema Turskoj, a meda prema arapskim zemljama. Nema razloga da te provjerene metode ne zadovolje i EU. Imamo i takvih slučajeva da naša roba ide i za EU'', dodao je Brković.

Kontrola hrane

Govoreći o segmentu kontrole hrane, tehnički rukovoditelj Odsjeka za kontrolu životnih namirnica Harun Kurtagić kazao je da je akreditirano 26 metoda iz različitih oblasti.

''Akreditirali smo možda najteže metode u državi i možemo se pohvaliti da smo jedna od vodećih laboratorija u području ostataka pesticida, a to su možda najveće opasnosti u hrani, prvenstveno u voću i povrću. Akreditirali smo te metode i možemo raditi 280 pesticida u voću i povrću, a od toga je 267 akreditirano i to na različitim tehnikama'', naveo je Kurtagić.

Najviše kontroliraju voće i povrće, a značajan je broj uzoraka svježeg sirovog mlijeka, te uzoraka meda. Kurtagić je kazao da su uzorci uglavnom porijeklom iz domaće proizvodnje i da je mali broj uzoraka iz uvoza, kao i službenih uzoraka koje npr. dostavljaju inspekcije. 

Federalni zavod za poljoprivredu, podsjetio je Brković, u različitim organizacionim formama egzistira od 1879. godine, a danas je samostalna upravna organizacija Vlade Federacije BiH bez čije potpore Zavod ne bi mogao realizirati strateške ciljeve.

Kopirati
Drag cursor here to close