Akcijski plan

Federalna vlada za okoliš izdvojila 1.500.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2017. u 13:00 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada u četvrtak je na sjednici usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele utvrđen na poziciji ''Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – Akcijski plan Strategije okoliša'', u Proračunu Federacije BiH za 2017. godinu, u iznosu od 1.500.000 KM.

Za izradu federalne strategije zaštite okoliša za razbolje 2019. – 2029., s komponentama (zrak, priroda, upravljanje otpadom i zemljište) i pratećeg akcijskog plana predviđeno je 400.000 KM, a za plan upravljanja otpadom FBiH (2018. – 2023.) 100.000 KM.

Planom je za inventarizaciju i geografsku interpretaciju invazivnih vrsta u FBiH predviđeno 100.000 KM, za unaprjeđenje funkcionalnosti i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH 50.000 KM, a 100.000 KM su interventna sredstva za financiranje troškova pomoći za sanacije štete nastale u okolišu, čiji korisnici mogu biti svi subjekti s područja FBiH kojima su neophodna sredstva kako bi bila spriječena, zaustavljena ili što prije sanirana nastala šteta i okoliš doveo u prvobitno stanje.

Za podršku regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponijama za upravljanje komunalnim otpadom u Federaciji BiH planirano je 450.000 KM, a za sufinanciranje projekata zaštite prirode u Federaciji BiH 300.000 konvertibilnih maraka.

Korisnici tih sredstava mogu biti uspostavljene institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području FBiH (spomenici prirode, parkovi prirode i zaštićeni pejsaži, Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo blato, Bijambarska pećina, Vrelo Bosne, vodopad Skakavac, pećina Vjetrenica, Tajan i drugi) i općine koje upravljaju zaštićenim područjima.

Cilj tog programa je očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.

Javni oglas za dodjelu ovih sredstava bit će objavljen na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i ''Službenim novinama Federacije BiH'', a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista na području FBiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma će imenovati stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja kriterija za dodjelu sredstava, nakon čega će donijeti konačnu odluku.

Kopirati
Drag cursor here to close