VIDEO

Federacija: Strah od rezanja plaća

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2015. u 08:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporezivanje toplog obroka, naknade za prevoz i regresa u jedinstvenu neto plaću je jedna od prvih mjera koju najavljuje Federalna vlada nakon što Zakon o radu stupi na snagu.

Iz Vlade FBiH tvrde da će ova mjera biti financijski neutralna, ali stručnjaci pojašnjavaju da postojeće plaće radnika, naročito u javnom sektoru, tako mogu biti smanjene, objavila je BHRT.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je naveo kako će sredstva ušteđena na poziciji plaća biti iskorištena ili u druge namjene ili će deficit biti manji za taj iznos, kao i da je potrebno pojednostaviti proceduru obračuna plaća i uplate pripadajućih obveza.

Podsjetio je da je Zakon o radu osnova za sljedeća zakonska rješenja u kontekstu reformi koje slijede: zakon o uvezivanju staža, reforma sustava mirovinsko -invalidskog osiguranja, prvo zapošljavanje, te zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti.

Primjena slične mjere u Republici Srpskoj prije nekoliko godina, također je dovela do smanjenja plaća, navodi državna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close