Raste interes

Izdana 371 dozvola za za obnovljive izvore energije

Vlada Federacije BiH je na sjednici koja se održala u četvrtak u Mostaru donijela ažurirani Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH (APOEF).
Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2018. u 13:56 Bljesak.info
Kopirati

Trenutno u Federaciji BiH postoji veoma iskazano zanimanje za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore energije (OIE) jer je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije do 30. lipnja 2018. godine primilo 411 zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja koja koriste OIE, od čega je izdana 371 energetska dozvola, a izgrađeno ukupno 187 objekata, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, Vlada Federacije BiH je na sjednici koja se održala u četvrtak u Mostaru donijela ažurirani Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH (APOEF).

Razlozi za ažuriranje su, s jedne strane, popunjenost dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste solarnu energiju, te nepostojanje, navode, dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste bio plin, a, s druge, zahtjevi investitora za stjecanje statusa privilegiranih i potencijalno privilegiranih proizvođača, koji su već izgradili ili grade postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), što se, posebno, odnosi na postrojenja koja koriste solarnu energiju.

Inače, APOEF-om su propisani indikativni ciljevi za udio energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji u sektorima grijanja i hlađenja, električne energije i transporta.

Sudjelovanje obnovljivih izvora energije 2020. godine u sektoru električne energije iznosit će 44 posto, u sektoru energije za grijanje i hlađenje 49 posto i u prometu deset posto. Svi ovi pojedinačni ciljevi omogućit će zadovoljenje ukupnog cilja, ali ne predstavljaju fiksirane ciljeve za svaki od sektora pojedinačno. Ovi ciljevi po sektorima mogu biti promijenjeni i povećani ukoliko budu postojale mogućnosti za ubrzaniji razvoj pojedinih sektora u odnosu na druge, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Kopirati