EU Projekti

Europskim fondovima zadržati mlade u BiH

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2016. u 17:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH, danas je u Mostaru organizirano predavanje EU zastupnice Ivane Maletić pod nazivom ''EU Projekti – od ideje do realizacije'' na kojem je, također pod istim nazivom, predstavljena i knjiga skupine autora.

Europskim fondovima zadržati mlade

Zastupnica Maletić istaknula je kako je važno biti aktivan, pratiti sve ono što EU donosi jer je i BiH na pragu EU te dodala kako su europski fondovi i sredstva iz EU važan instrument za mobilizaciju dobrih ideja i stvaranje kvalitetnih projekata te pokretanje onog što nam svima treba, a to je, kako je rekla, gospodarski rast i razvoj, odnosno, otvaranje radnih mjesta.

Navela je podatak da je 63 posto mladih u BiH nezaposleno što je, kako je istaknula, alarmantno, te dodala da se uz to veže veliko iseljavanje i da je upravo zato važno koristiti europske fondove kako bi se mladi što više zadržali, zainteresirali i vezali uz određene projekte i poslove.

Predavanje EU zastupnice mr.sc.Ivane Maletic

Posted by Ana-Marija Dedić on Friday, April 8, 2016

Govoreći o knjizi ''EU Projekti – od ideje do realizacije'', ona je istaknula kako se u prvom njenom dijelu govori o iskustvima Republike Hrvatske i o onome što je aktualno u RH kroz operativne programe, strateške dokumente za korištenje europskih fondova, međutim drugi njen dio je, kako kaže, univerzalan i može pomoći svakom jer je vezan direktno uz pripremu projekta, dakle, što znači projektno razmišljati, kako neku ideju pretvoriti u konkretan projekt i kako onda sve skupa uspješno provesti.

Prilika za lokalne zajednice

Govoreći o prekograničnoj suradnji, kazala je kako je prije 15 dana otvoren program prekogranične suradnje Hrvatska- Crna Gora- BiH te da su kroz suradnju najprihvatljiviji korisnici lokalne jedinice.

''To je velika prilika lokalnim jedinicama da osmišljavanjem zajedničkih projekata vezanih i uz kulturna dobra, i uz zapošljavanje, i uz tržište rada, obrazovanje, da pokrenu zajedničke projekte kojima će u biti prenijeti znanja i iskustva iz RH u BiH, ali isto tako i u BiH ima puno potencijala i znanja koja su potrebna Republici Hrvatskoj za razvoj tako da se možemo uzajamno pomoći u našim daljnjim koracima u kontekstu EU'', zaključila je Miletić.

Direktorica Političke akademije HDZ-a Lidija Bradara kazala je u izjavi za novinare kako se ta akademija pokazuje kao pravi lider u ovoj oblasti te da je ovo već treći događaj koji organiziraju na ovu temu.

''Onog trenutka i prije nego što je predana aplikacija za pristupanje EU mi smo krenuli u niz aktivnosti. Mislim da je kroz Političku akademiju HDZ-a to najbolji način da motiviramo mlade ljude i upoznamo ih s Europskom unijom. To je nešto što je naša budućnost i mi iskreno u to vjerujemo jer Europska unija i europski put BiH, osim ostalih tema, za nas u BiH nema alternativu'', poručila je Bradara.

Pred BiH dug put

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru razgovarao sa zastupnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić.

Na sastanku je bilo riječi o predaji zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji, te su se sugovornici osvrnuli i na suradnju BiH i RH koju je potrebno dodatno jačati korištenjem iskustava RH na europskom putu, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Nakon predaje zahtjeva za članstvo u EU u Bruxellesu, pred BiH je dug razvojni put kada je riječ o korištenju fondova u EU, počevši od Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) pa do budućih bosanskohercegovačkih razvojnih projekata, a Europske integracije su trenutno najvažniji proces za sve narode i građane koji žive u BiH zaključeno je na sastanku.

Na sastanku su nazočile i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto te članica Predsjedništva HDZ-a BiH i ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara te Mirjana Milićević, predstavnica Sveučilišta u Mostaru za IPA fondove.

Kopirati
Drag cursor here to close