Napokon!

Europska unija želi niže cijene roaminga na zapadnom Balkanu

Od kompanija iz regije je zatraženo da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana.
Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija organizirala je u ponedjeljak u Bruxellesu sastanak telekomunukacijskih operatera s prostora zapadnog Balkana.

 ''Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana'', kaže glasnogovornica Europske komisije Nathalie Vandystadt.

Sastanak je organizirala povjerenica Marija Gabriel, zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunukacijskom tržištu u regiji.

''Tražimo od kompanija u regiji da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene roaminga među zemljama zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da prijedloge razmotre s Komisijom tijekom idućih tjedana'', poručila je Vandystadt, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ona je podsjetila da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU-a sa zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi, među ostalim, olakšati proces promjena i ohrabriti pozitivne pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Vijećem EU-a, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena roaminga na zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roaming među zemljama EU-a.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na idućem summitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan u svibnju u Sofiji.

Kopirati
Drag cursor here to close