Salčin

Europska banka želi financirati cijeli Koridor Vc

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2016. u 06:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moramo iskoristiti priliku i naklonost kreditora. I predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti rekao je kako su oni spremni financirati cjelokupni nedostajući dio Koridora 5C. Imamo vrlo pozitivan pristup s njihove strane, ali moramo riješiti naš dio posla'', rekao je za Dnevni avaz Đenan Salčin, direktor JP Autoceste FBiH.

Prema njegovim riječima, strani kreditori dodatno su spremni financirati gradnju Koridora 5C, što su potvrdili i prošlotjedni sastanci.

Salčin kaže kako kreditori, Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) svakodnevno ''osluškuju'' situaciju u BiH.

Ohrabruje, kaže Salčin, i izjava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića.

''Ministar je rekao kako sve trebamo uraditi u tom interesu da djelujemo i radimo na infrastrukturi BiH. Ohrabruje i promjena, jer EBRD prije pola godine nije bio zainteresiran da financira gradnju tunela Prenj. Na posljednjim sastancima koje smo imali, gdje smo i mi malo insistirali na tome kao Uprava, iznijeli smo neke druge činjenice pa su oni promijenili svoju odluku i sada su jako zainteresirani za sudjelovanje u finacniranju gradnje tunela Prenj'', rekao je.

Govoreći o trošarinama na gorivo u susjedstvu, Salčin povlači paralelu između BiH i Hrvatske i kaže kako nismo toliko opterećeni, za razliku od naših zapadnih susjeda.

''Trošarine u Hrvatskoj po litru dvostruko su više od naših, koje bi bile tek 25 pfeninga s ovim novim povećanjem od 15 pfeninga. Nisam siguran da će država sebe dovesti u situaciju da ponovo za dvije godine povećava trošarine. Dakle, to nam je prijeko potrebno za nastavak gradnje'', ističe Salčin.

Salčin kaže kako političari iz Republike Srpske pokušavaju uvući još neke stvari kroz priču o trošarinama i uvjetuju ih time.

''Bez povećanja trošarina, ne možemo dobiti nijedan kredit i zaista ne znam kome u ovoj državi više nije jasno da bez povećanja toga ne možemo sagraditi ni novi pedalj autoputa'', rekao je.

Avan navodi kako je izgrađeno nešto manje od jedne trećine autoputa od sjevera do juga. U tijeku je gradnja dionica na samom sjeveru te zaobilaznice oko Zenice. U pripremi je dionica na jugu kod Počitelja, a ostatak u fazi projektiranja i idejnih rješenja, jer se mora osigurati financiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close