Eurostat

Europa se oporavlja

Gospodarstvo / Flash | 31. 01. 2017. u 14:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski ekonomski oporavak dobiva na brzini, inflacija je naglo porasla, a stopa nezaposlenosti na najnižoj je razini u gotovo osam godina, pokazale su službene brojke objavljene u utorak.

U možda najfrapantnijem podatku, statistička agencija EU, Eurostat, navodi da je inflacija širom 19 članica eurozone naglo porasla u  siječnju, što će najvjerojatnije ohrabriti kritičare koji misle kako je došlo vrijeme da Europska centralna banka pokrene povlačenje svojih stimulativnih programa.

Inflacija je porasla na 1,8 posto u siječnju s 1,1 posto iz prethodnog mjeseca. To je najviša razina od veljače 2013., ali ipak znači da je inflacija ispod deklariranog cilja ECB-a od "samo ispod dva posto".

Eurostat je također objavio da ekonomski rast u eurozoni ide kvartalnom stopom od 0,5 posto u četvrtom kvartalu 2016. u odnosu na prethodno tromjesečno razdoblje. To je neznatno više od rasta u trećem kvartalu od 0,4 posto i znači da je ekonomija u eurozoni porasla za 1,7 posto u kompletnoj 2016.

U drugom znaku da oporavak eurozone dobiva na tempu, Eurostat navodi da je nezaposlenost širom regije pala za 9,6 posto u prosincu. To je najniža stopa nezaposlenosti od svibnja 2009. prije nego što je financijska katastrofa u Grčkoj pokrenula dužničku krizu širom eurozone čije se posljedice još osjećaju.

Brojke će vjerojatno biti 'dobrodošao' podsticaj pristalicama EU i eura, posebno u godini kada se suočavaju s izbornim izazovima desničarskih, antieuropskih stranaka. Izbori u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i eventualno u Italiji pružit će populističkim snagama priliku da testiraju podršku glasača, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close