Opet

Europa klizi u recesiju

Konačni Markitov ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i sektor usluga u 19-članom gospodarstvu, u veljači je uvećan za bod, na 48,8 bodova.
Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Konačni Markitov ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i sektor usluga u 19-članom gospodarstvu, u veljači je uvećan za bod, na 48,8 bodova. Prvotna procjena pokazivala je blaži rast indeksa, na 48,1 bod.

Kreće se tako i dalje ispod 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti, četvrti mjesec zaredom.

“Eurozona je na putu nove recesije budući da poslovne aktivnosti četvrti mjesec zaredom bilježe pad”, zaključuje Chris Williamson, glavni ekonomist u IHS Markitu.

Rast indeksa najvećim se dijelom pripisuje gotovo rekordnom rastu aktivnosti u proizvodnom sektoru budući da su tvornice ostale otvorene.

Uteg je pak dominantan sektor usluga, koji je najviše pogođen mjerama zaključavanja, pokazuje izvješće.

Zemlje članice i dalje bilježe veliki broj novozaraženih i vlade ne popuštaju mjere zaključavanja u sektoru ugostiteljstva i zabave, pozivajući građane da ostanu kod kuće, podsjeća Reuters.

Indeks PMI za uslužni sektor eurozone u veljači je uvećan za 0,3 boda, na 45,7 bodova, čime je Markit povisio za bod preliminarnu procjenu, no čvrsto se i dalje kreće znatno ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti.

"Dok su mnoge ugostiteljske tvrtke u uslužnom sektoru u problemima zbog ograničenja povezanih s covidom-19, proizvodnom sektoru ide dobro, što ublažava efekte mjera zaključavanja u ukupnom gospodarstvu”, objašnjava Williamson.

Među dobrim vijestima izdvaja se pak blago oživljavanje zapošljavanja u uslužnim tvrtkama koje su u veljači prvi put povećale broj zaposlenih od prošlogodišnje veljače, netom prije no što je prvi val pandemije zahvatio Europu.

Indeks koji mjeri zapošljavanje u sektoru usluga porastao je na 50,2 boda, sa 49,8 bodova.

Poslovno povjerenje u eurozoni na najvišim je razinama u tri godine.

Iako su kampanju cijepljenja u EU poremetile smanjene isporuke cjepiva, odgode i sporadični otpor građana, čelnici kompanija u eurozoni optimistični su u pogledu aktivnosti u idućim mjesecima, očekujući da će se ti problemi riješiti.

Optimizam u vezi bliske budućnosti očituje se u skoku odgovarajućeg indeksa na 67 bodova, sa 64,2 boda u siječnju.

"Nade da će cijepljenje biti uspješno a mjere povezane s prevencijom covida 19 znatno ublažene potaknule su jačanje poslovnog povjerenja na najvišu razinu u tri godine”, primjećuje ekonomist Markita, prenosi Hina.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close