Bijela knjiga

EU želi stroža pravila na tržištu

Europska komisija, naime, donijela je u srijedu bijelu knjigu o štetnim učincima stranih subvencija na tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu i sada traži mišljenja i doprinos svih dionika o opcijama koje su u njoj navedene.
Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2020. u 07:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja kako kompanije izvan EU koje primaju državne subvencije u matičnim zemljama ne mogu ostvarivati prednost u odnosu na EU tvrtke na jedinstvenom europskom tržištu, piše Hina.

Europska komisija, naime, donijela je u srijedu bijelu knjigu o štetnim učincima stranih subvencija na tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu i sada traži mišljenja i doprinos svih dionika o opcijama koje su u njoj navedene.

Javno savjetovanje, koje će biti otvoreno do 23. rujna 2020., pomoći će Komisiji u pripremi odgovarajućih zakonodavnih prijedloga u tom području, navode iz EK. Iako EU ograničava državne potpore članica, još ne postoji instrument koji bi to kontrolirao kod tvrtki izvan EU. A takve subvencije imaju „sve veći negativni utjecaj“ na konkurenciju, priopćila je u srijedu Komisija.

"EU je jedno od najotvorenijih gospodarstava na svijetu i privlači velika ulaganja trgovinskih partnera. Međutim, strane trgovinske prakse, među kojima su i subvencije kojima se narušavaju jednaki uvjeti za poduzeća u EU-u, tu našu otvorenost stavljaju na kušnju. Bijelom knjigom nadopunjuje se paket postojećih instrumenata za osiguranje otvorene strateške autonomije, kao što su provjera izravnih stranih ulaganja i mjere trgovinske zaštite, kazao je povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Komisija je utvrdila tri načina na koje strane subvencije mogu potkopavati konkurenciju. Mogu poremetiti tržište EU-a, mogu pomagati u preuzimanju tvrtki iz EU-a ili omogućavati nepoštenu prednost u postupcima javne nabave.

Uslijed zabrinutosti zbog povećanih kineskih ulaganja i stranih preuzimanja u Europi, čelnici EU-a prošle su godine zatražili od Komisije da predloži moguća rješenja za taj problem. Istaknuti primjer je njemački proizvođač robotike Kuka, kojeg je 2016. godine preuzela kineska Midea. U bijeloj knjizi navode se i načini za rješavanja pitanja stranih subvencija u slučaju zahtjeva za financijsku potporu EU-a.

Naime, svi gospodarski subjekti trebali bi se ravnopravno natjecati za financiranje EU-a, ali se stranim subvencijama taj postupak može narušiti tako što se njihovi korisnici stavljaju u bolji položaj za prijavu. U bijeloj knjizi predlažu se mogućnosti za sprječavanje takve nepoštene prednosti. Među ostalim, u slučaju sredstava koja se dodjeljuju putem javnih natječaja ili kao bespovratna sredstva primjenjivao bi se postupak sličan onom koji je predviđen za postupke javne nabave EU-a.

Nadalje, u bijeloj knjizi naglašava se da je važno osigurati da međunarodne financijske institucije koje provode projekte financirane iz proračuna EU-a. primjerice EIB ili EBRD. vode računa o pristupu stranim subvencijama opisanom u njoj. Novi pravni instrument mogao bi biti uveden 2021. godine, priopćila je Komisija.

Kopirati
Drag cursor here to close