Zamajac napretka

Etiopijo, zemljo obećana!

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2016. u 13:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako javlja BBC, završena je pruga između glavnog grada Etiopije, Addis Ababe (Adis Abeba) i lučkog izlaska na Crveno more u Džibutiju. Pruga duga 750 kilometara u potpunosti je elektrificirana i omogućuje stabilnu brzinu vlakovima od 120 km/h. Tako je skraćeno putovanje između ove dvije destinacije na svega 12 sati, a inače se do sada putovalo do tri dana.

Ovo je svakako veliki dan za sve ljude u Etiopiji i Džibutiju, a najviše od ove pruge očekuje ekonomija obje zemlje, jer je do sada kontejner robe iz, recimo, Hong Konga, istovaren u Džibutiju do glavnog grada Etiopije putovao čitava dva tjedna, a ponekad i više od toga.

Sada je omogućeno da se praktično čitava stvar od istovara do krajnjeg kupca obavi u jednom danu. Upućeni u ekonomiju i društvo obje zemlje drže da će pruga potpuno transformirati život svih na tom području, naravno – na bolje.

A gdje smo mi?  Nekad smo s visine gledali nesvrstanu afričku braću, no malo, po malo, i oni nas prestižu. Nekad smo gradili prugu, a pruga je gradila nas. Prugom smo povezivali gradove, ljude, industriju. A sad joj okrećemo leđa, stvaramo gubitke, afere, brišemo joj smisao postojanja, sve suprotno onome što pruga inače znači – zamajac napretka. 

Kopirati
Drag cursor here to close