Spremno čekaju tužbe

EPHZHB: Mi nismo krivi za poplave u Svitavi kod Čapljine

“Elektrana svoj rad temelji na dozvolama i onog trenutka kada vodostaj dosegne naša elektrana staje s radom tako da crpna hidroelektrana Čapljina, odnosno EP HZHB ne može nikako biti krivac za poplave”, kaže Marija Buntić.
Gospodarstvo / Flash | 19. 03. 2018. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Proteklog tjedna stanovnici čapljinskog naselja Svitava muku muče sa poplavama koje su pogodile područje ovog naselja.

Uništeno je sve ono što su do sada zasadili, a problem je i što je zemlja uništena do te mjere da sljedećih mjesec dana ne mogu ništa raditi u toj zemlji.

Najavili su i tužbe prema Elektroprivredi HZHB, o čemu smo ranije već pisali, a u EPHZB kažu da spremno očekuju njihove tužbe jer oni za poplavu - nisu krivi.

U Elektroprivredi HZHB kažu da oni obavljaju sve prema pravilima i da u momentu kada voda dosegne graničnu razinu obustavljaju sve radnje u hidroelektrani.

“Elektrana svoj rad temelji na dozvolama i onog trenutka kada vodostaj dosegne naša elektrana staje s radom tako da crpna hidroelektrana Čapljina, odnosno EP HZHB ne može nikako biti krivac za poplave”, kaže za FTV Marija Buntić, rukovoditelj sektora Korporativnih komunikacija u EP HZHB.

Podsjetimo, mještani su za Bljesak.info kako je održan i sastanak Mjesne zajednice, na kojemu je zaključeno da će mještani koji su oštećeni ići u pojedinačne tužbe prema Elektroprivredi HZHB.

''Ovo je već peti put u posljednjih par godina da se ovo događa, da su naše poljoprivredne kulture potopljene i da mi trpimo veliku štetu. Oni u EPHZHB vrlo dobro znaju kakve su kote vode u Trebinju i Popovu polju, i da se imalo pazilo ovo se moglo izbjeći, no njih očito nije briga'', kažu ogorčeni mještani dok s njima obilazimo potopljena zemljišta.

Tvrde kako su odmah nakon izlijevanja vode zvali odgovorne u Elektroprivredi HZHB, ali kako nisu naišli na razumijevanje.

''Njih nije briga, rekli su nam 'Mi moramo pustiti vodu, neka tone a vi tužite, jer više vrijedi sat proizvodnje nego potopljeno voće i povrće''. Mi to razumijemo, ali neka nam onda daju pola zarade od tog sata, ali naravno da oni to ne žele'', dodaju mještani.

Dodaju kako je barem pedeset posto ljudi do sada nastradalo, a kako je ostalih pedeset posto oštećeno, jer je zemlja potpuno neupotrebljiva za sadnju.

''Propao je paradajz i većim dijelom krumpir, koji su bili zasađeni, ali problem je taj što se sad potopljena zemlja ne može koristiti sljedećih mjesec dana, pa smo oštećeni i za kulture koje smo tek trenali posaditi, poput kupusa...'', ogorčeni su mještani.

Ipak, misle da se rješenje može i mora naći te da prostora za dogovor postoji, ali su ogorčeni jer su, kako sami kažu, ''obranili ovo postrojenje EPHZHB 1991. godine''.

Kopirati
Drag cursor here to close