Entuzijasti

Dijaspora mijenja turističku ponudu BiH

I dok su oči javnosti usmjerene prema velikim turističkim središtima, Sarajevu i Mostaru, promiču lokalne inicijative koje otvaraju nova vrata i proširuju turističku ponudu zemlje.
Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2019. u 11:56 Fena
Kopirati

U prvih pet mjeseci 2019. godine u Bosni i Hercegovini su ostvarene 534.642 posjete i 1.105.310 noćenja. Podaci Agencije za statistiku BiH upućuju da je broj noćenja stranih turista bio viši za 11,1 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok su oči javnosti usmjerene prema velikim turističkim središtima, Sarajevu i Mostaru, promiču lokalne inicijative koje otvaraju nova vrata i proširuju turističku ponudu zemlje. 

Bazen glavna atrakcija

Vlado Antić i Dragan Čokljat su dva investitora na dva kraja zemlje. Povezuje ih upravo priča o ulaganju u zajednice koje tek sada pronalaze svoje usmjerenje u turizmu. Dragan je u općini Ravno na jugu Hercegovine otvorio hotel ''Stanica'', dok je Vlado, na drugom kraju zemlje, u Loparama otvorio prvi bazen ''Octopus''.   

''Živim od 1990. godine u Švicarskoj, te sam kroz Udruženje Majevčana ostao uključen u podršku lokalnoj zajednici. Nakon razgovora sa prijateljima i obitelji, odlučio sam investirati u svoj kraj. Tako je nastala ideja o bazenu u Loparama. Nekoliko tjedana je prošlo od otvorenja, i naša priča je već senzacija u ovom kraju. Dolaze nam gosti iz šire regije, a u suradnji sa Općinom Lopare je osiguran besplatan ulaz za 900 učenika iz lokalne zajednice. Imamo školu plivanja, te već razvijamo dalje ponudu. Imamo podršku i od USAID Projekta 'Diaspora Invest', te smo prepoznati kao investicija dijaspore'', rekao je Antić.

Na pola puta

Na stanici stare uskotračne pruge Čapljina-Dubrovnik nalazi se hotel ''Stanica Ravno''. I obitelj Čokljat je, nakon godina rada u Dubrovniku, odlučila uložiti svoje znanje, iskustvo i novac, te u Ravnom napraviti nešto novo. 

''Blizu smo svega, tu je i Mostar i Dubrovnik. Ljudi traže destinacije bez gužve, gdje će odmoriti od brze svakodnevnice. Omiljena smo destinacija biciklistima na Ćirinoj turi, gosti u prolazu nas prepoznaju po dobroj kuhinji i tradicionalnim jelima. Došli smo na mapu ponude u regiji, te polako postajemo prepoznatljivi. Uz suradnju sa USAID Projektom 'Diaspora Invest' nekako je i ovdje napravljen taj iskorak da se povežemo sa Ravnjanima u inozemstvu, a posebno brojnim stanovnicima ovog područja koji žive u Dubrovniku'', istaknuo je Čokljat.

Povezivanje

Obitelj Hadžović je nakon godina razvoja posla u Hrvatskoj kroz prijevoz turista, najam apartmana i vila, te razvoj ponude za povezivanje sa turističkim operaterima širom svijeta, odlučila svoje znanje i iskustvo prenijeti i u Bosnu i Hercegovinu. Marina Prskalo-Hadžović, direktorica Supersofta, govori o potencijalu koji BiH ima kroz online uvezivanje sa turističkim operaterima širom svijeta.

Supersoft redovno ispituje zadovoljstvo turista, partnera i drugih dobavljača uključenih u proces realizacije usluga, te poručuje da takav pristup može osigurati odgovor na pitanje 'što turisti očekuju od posjete Bosni i Hercegovini?'

''Moramo iskoristiti resurse koje imamo, pronaći one koji su zainteresirani za našu ponudu, te uvijek razmišljati o tome kako podići razinu usluge i kvalitete koju cijela zajednica može da ponudi'',  poručuju direktorica Supersofta.

Entuzijasti iz cijele zemlje, korak po korak, mijenjaju sliku turističke ponude. Možda baš njihove priče navedu turiste da svrate do Ravnog, Lopara ili nekog drugog mjesta koje nije prva adresa na koju bi vas pretrage na internet uputile, priopćeno je iz USAID Diaspora Invest Activitya.

Kopirati