Duffy

Energetski sektor u BiH - potencijal za otvaranje radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2016. u 12:41 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Energetski sektor u BiH ima ogroman potencijal da udvostruči proizvodnju i otvori mnogo radnih mjesta'', kazao je direktor USAID-a u BiH Peter Duffy na otvorenju Drugog energetskog summita u BiH koji je počeo danas u Neumu. Međutim, dodao je Duffy, ono što nedostaje je konsenzus koji će ugovoriti potrebne reforme da bi se ovaj potencijal kapitalizirao.

Istaknuo je da su određene stvari već postignute od prošlogodišnjeg summita te da su usvojeni akcijski planovi o obnovljivim izvorima, smanjenju emisija stakleničkih plinova, usklađene su direktive EU te stvaranje podobne klime za investicije.

''Sama činjenica da smo okupili veliku grupu stručnjaka iz privatnog i vladinog sektora govori o razini interesa i entuzijazma koji postoji u energetskom sektoru, međutim, ima još mnogo toga što treba učiniti'', pojasnio je. Dodao je da investitori neće čekati zauvijek, da je vrijeme da se usvoje zakoni i akcijski planovi te da će USAID nastaviti podržavati ovaj sektor.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je da će danas biti održan i ministarski sastanak na kojem će razgovarati o započetim aktivnostima u energetskom sektoru. Dodao je da je protekla godina bila uspješna, jer su napravili pomak u određenim segmentima, ali da je ostalo mnogo toga da se uradi.

Uvjeren je da će riješiti pitanje zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i zakona o plinu, kao i odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva i akcijskog plana o energetskoj učinkovitosti.

''Moja želja je da s kolegama iz entiteta usvojimo okvirnu strategiju koji bi stvorio prolaz prema ključnim energetskom projektima u okviru EU'', zaključio je. Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić podsjetio je da je BiH članica Europske energetske zajednice te da postoje određene obaveze koje BiH nije uspjela ispuniti.

''U ovom sektoru urađeno je već mnogo, ali s obzirom na zadato, moram priznati da to i nije za svaku pohvalu'', pojasnio je. Očekuje da će ovaj summit potaknuti implementaciju zakona na državnoj i entitetskoj razini, a to su zakoni o električnoj energiji, zakon o plinu, kao i sve druge obveze koje je BiH preuzela.

Također je naglasio da je Vlada Federacije BiH na sjednici usvojila Energetsku politiku FBiH što je prvi preduvjet za izradu energetske strategije FBiH, koja bi trebalo biti usvojena u narednih šest do osam mjeseci. Od summita očekuje pozitivnu promjenu koja će ubrzati provođenje reformi, usvajanje zakona i izrade energetske strategije FBiH i BiH.

Drugi energetski summit u BiH organizirao je USAID i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ). Reforma energetskog sektora, korištenje obnovljivih izvora energije, energetska učinkovitost te liberalizacija tržišta teme su o kojim će se raspravljati u sljedeća dva dana. Putem panel-diskusije, prezentacije i radionice prisutni će razgovarati o investiranju u energetski sektor i funkcioniranju maloprodajnog tržišta električne energije. Također, bit će organizirane i tehničke sesije o aktualnim temama kao što su obnovljivi izvori energije, energetskoj učinkovitosti i proizvodnji električne energije iz biomase.

Summit se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH te Regulatorne komisije za energetiku RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close