Minus

Elektroprivreda u gubitcima pa će poskupjeti struja?!

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2017. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda BiH uknjižila je u prva tri mjeseca ove godine gubitak od 13,5 milijuna KM navodi se u izvještaju o poslovanju ove tvrtke, koji je u posjedu Dnevnog avaza.

Osim gubitaka koji je u prva dva mjeseca bio čak 18 milijuna KM i koji je iznad svakog očekivanja i mimo plana poslovanja, kako tvrdi Avaz, zabilježen je drastičan pad proizvodnje električne energije.

Na to je, tvrdi Avaz, utjecala i slaba isporuka ugljena i to u mjesecima kada su bih pogodile izuzetno niske temperature.

Sve su ovo razlozi što je opozicija, ali i pozicija, u posljednje vrijeme sve češće traže smjenu aktualne uprave Elektroprivrede BiH. Takav zahtjev iznesen je i na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta V BiH, a upravo zbog gubitka koje ova državna firma već mjesecima nije u stanju zaustaviti i namjerava ih nadoknaditi povećanjem cijena električne energije.

Između ostalih, čuli su se i zahtjevi za 20-postotno poskupljenje. Time bi Elektroprivreda žestoko udarila građane po džepovima, piše Avaz.

Indikativno je, navodi dalje Avaz, da je u prvom polugodištu lani dobit iznosila 3,7 milijuna KM, a 2016. je završena s plusom od 12.8 milijuna maraka. To je dobit s gubicima za prva tri mjeseca u potpunosti istopljena.

Da stvar bude gora, zabilježen je i pad prihoda u distributivnoj djelatnosti za oko deset milijuna KM, i to je zato što nema direktora na ovoj poziciji, jer je Esed Džananović pritvoren pod optužbom za namještanje u ovoj firmi.

Njegov je nasljednik ni nakon skoro devet mjeseci nije imenovan. Dok se Džananoviću sudi, SDA zbog kadrovskih mimoilaženja i unutarstranačke borbe za ovu poziciju još nije odredila kandidata za novog izvršnog direktora. Iako je natječajna procedura davno završena, federalnoj vladi nije još poslan nikakav prijedlog za imenovanje na tu dužnost, navode sarajevske novine.

Avaz navodi kako je Elektropriovreda BiH proizvodila i prodavala u siječnju struju po 42,6 eura po megavat-satu i po 115,52 eura po megavat-satu. Sanmo u siječnju kupljeno je struje za 36,9 milijuna KM, a u veljači 28,2 milijuna KM čime je pretrpjela ozbiljne gubitke.

ijena Struje po kojoj Elektroprivreda BiH trenutno prodaje struju domaćinstvima jesu 32 eura po megavat-satu.

Kopirati
Drag cursor here to close