Razvoj gospodarstva

Ekonomske analitike 141 općine predstavljene u publikaciji Poslovnih novina

Ova jedinstvena publikacija (kao i poslovno-analitička platforma) prvi put na jednom mjestu daje ekonomske indikatore 141 lokalne zajednice u BiH
Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2017. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posebnoj publikaciji Poslovnih novina "Gradovi, općine i biznis" predstavljene su ekonomske analitike 141 općine, a njezino izdavanje ujedno je početak istoimenog projekta, koji ima za cilj kontinuirano pratiti razvoj gospodarstva u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, te da kroz tu publikaciju i poslovno-analitičku platformu www.poslovnenovine.ba ponudi relevantne informacije o njihovom razvoju.

''Publikacija daje realnu sliku razvoja lokalnih zajednica, te je adekvatan alat pri donošenju ekonomskih planova i strategija razvoja, kao i privlačenja investicija u realni sektor. Podatke i analitiku bez kojih ne bi bilo moguće uraditi ovako opsežno istraživanje uradio je LRC BIS na osnovu predanih završnih računa za protekle godine, agencijama FIA-i i APIF'', izjavila je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta i glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina.

Ova jedinstvena publikacija (kao i poslovno-analitička platforma) prvi put na jednom mjestu daje ekonomske indikatore 141 lokalne zajednice u BiH, značajne za širu društvenu zajednicu, domaće i strane investitore, te institucije, i ekonomske odjele veleposlanstava posebno s aspekta unaprjeđenja poslovanja i podizanja konkuretnosti poduzeća, te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na tržištu.

S obzirom na to da dosad nije urađena slična studija u BiH, te da lokalni razvoj ima svoje specifičnosti Poslovne novine su prema tri specifična indikatora rangirale općine s ciljem stvaranja objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi gospodarstva na lokalnoj razini. Općine su rangirane na osnovu tri indikatora: rast izvoza, broju gospodarskih subjekata na 1.000 stanovnika i prosječnom prihodu po uposlenom.

Konzultant na projektu Asad Karišik kazao je da su neke lokalne zajednice uspjele biti atraktivne za domaće i strane investitore, dok druge nisu.

''Neke općine su pokazale veći stupanj agilnosti i konkurentnosti u odnosu na druge'', istaknuo je Karišik dodajući da ne postoji univerzalno rješenje ili recept za lokalni ekonomski razvoj.

Publikacija s primijenjenom metodologijom, pojasnio je Karišik, omogućava identifikaciju općina i gospodarskih subjekata koji ostvaruju uspjehe u istom socio-ekonomskom okruženju kao i one koje stagniraju.

''Identifikacija i promocija onih lokalnih zajednica koje ostvaruju uspjehe trebaju poslužiti kao ogledni primjer primjene najboljih praksi i dokaz mogućnosti ostvarenja uspjeha u realnim uvjetima. Sagledavajući način funkcioniranja uspješnih općina, može se reći da su one prepoznale poduzeća odnosno gospodarstvo kao integralni dio lokalnog ekonomskog razvoja. Također, ovo su lokalne zajednice u kojima se glas gospodarstvenika čuje i poštuje na način da su stvarni partneri lokalnoj zajednici i u predlaganju rješenja i u samoj realizaciji'', naveo je Karišik.

Za početak sljedeće godine Poslovne novine najavljuju novi, jednako ambiciozan projekat u duhu onoga što najbolje rade, a to je analiza i publikacija posvećena domaćim i regionalnim brzorastućim kompanijama u protekle tri godine. Realizirat će ga, također, u suradnji s LRC BIS-om, koji će za potrebe ovog projekta uraditi analitiku.

Brzorastuće kompanije danas u svijetu predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na zapošljavanje i ekonomski rast. Naredna specijalna publikacija Poslovnih novina bit će posvećena rangiranju domaćih i regionalnih brzorastućih kompanija, kao i njihovoj važnosti za bh. ekonomiju, pozitivnim praksama koje mogu poslužiti kao primjer, te mogućnostima poticanja rasta ovih kompanija u BiH. 

''Brzorastuće kompanije igraju veoma važnu ulogu u svakoj ekonomiji, a istraživanja tržišta rada u nekim razvijenim zemljama navode da su ove kompanije zaslužne za virtualno kompletan rast zaposlenosti. Izuzetna uspješnost i doprinos ovih kompanija razvoju zahtjeva njihovo prepoznavanje kao jednog vrlo važnog faktora u ekonomiji jedne zemlje. One su pogonsko gorivo ekonomskog razvoja i stvarne poduzetničke zvijezde, koje su našoj zemlji u današnje vrijeme prijeko potrebne i zato smatramo da svi u BiH trebaju znati za njih, ali ih i bliže upoznati kroz ovaj projekt'', kazao je Ermin Cero iz Tron Systems d.o.o. Sarajevo, konzultant na pripremi publikacije o brzorastućim kompanijama.

Primarni cilj ove publikacije bit će istražiti faktore uspjeha ovih kompanija u BiH i promovirati uspješne modele poslovanja, priopćeno je iz Poslovnih novina.

Kopirati
Drag cursor here to close