Nismo prvi :)

Ekonomska sloboda: Gdje je BiH?

Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada je dijelila istu sa Liberijom.
Gospodarstvo / Flash | 12. 09. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, zajedno s Marokom dijeli 92. mjesto u svijetu po pitanju ekonomskih sloboda. U konkurenciji od 162 zemlje, Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto po ovom pitanju.

Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. Najgore ocjenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela. Neke od despotskih zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu predmetom izvještaja, shodno nedostatku podataka.

Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada je dijelila istu sa Liberijom.

''Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hrvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajeni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regije. Međutim, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno navedenom, javljaju se negativni utjecaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti'', objašnjava Tanja Porčnik, viša suradnica Fraser Instituta.

''Bosna i Hercegovina najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija. Upravo su navedene oblasti bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unaprjeđenje stanja'', navodi Admir Čavalić, direktor udruženja Multi iz Tuzle.

Shodno rezultatima istraživanja koja su objavljena u nekim od vodećih znanstvenih časopisa svijeta, ljudi koji žive u zemljama sa većim stupnjem ekonomskih sloboda, uživaju u većem prosperitetu, političkim i osobnim slobodama, te žive dulje. Tako prvi kvartal kojeg čine zemlje sa najvećim ekonomskim slobodama, ima u prosjeku BDP po glavi stanovnika od 36.770 dolara. Komparacije radi, zadnji kvartal ima BDP po glavi stanovnika od 6.140 dolara. Slično tome, ekonomske slobode smanjuju siromaštvo. Prvi kvartal zemalja ima samo 1,8% populacije u apsolutnom siromaštvu (1.9 dolara dnevno), dok zadnji kvartal, u prosjeku ima 27.2% apsolutno siromašnih. Slični odnosi vrijede za broj mrtvorođene djece, prosječan životni vijek i druge indikatore kvalitete života.

Kopirati
Drag cursor here to close