Nelson i Šarović

Ekonomija ispred političkih manipulacija

''Siromaštvo je to koje našu zemlju gura u sukobe i nazadovanja. Istovremeno, siromaštvo je najbolji teren za političare, kampanje i dobivanje povjerenja birača.''
Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2019. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sastanak Šarovića i Nelsona

Tek u zadnje tri godine napravljeni su konkretni ključni pomaci u dvadesetogodišnjim naporima da Bosna i Hercegovina postane dio Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i sada smo pred samim ciljem, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona.

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije, istaknuo je američki ambasador.

Ministar Šarović informirao je ambasadora da su pregovori sa svim zemljama uspješno završeni, te da je za potpisivanje spremna i Rusija, kao jedina preostala zemlja za zaključenje ugovora. 

''Odluka o kvaliteti tečnih naftnih goriva, kao posljednja prepreka za dobivanje zelenog svjetla za članstvo BiH u WTO je pripremljena i spreman sam da je svakog momenta uputim na usvajanje. Problem je što još uvijek nemamo pozitivno mišljenje entiteta. Osim pristupanja WTO-u, usvajanje Odluke bi donijelo europske standarde u kvaliteti goriva, čistiju životnu sredinu i uređenje naftnog tržišta'', rekao je Šarović.

Ambasador Nelson čestitao je ministru Šaroviću na poduzetim naporima da u BiH bude održan najveći ekonomski skup - EBRD skupština guvernera, investiciona konferencija koja će BiH od 7. do 9. svibnja staviti u fokus svjetske javnosti.

''To je velika prilika za BiH da predstavi svoj potencijal i napravi ekonomski pomak'', istakao je Nelson.

Zajednički stav je da je za BiH najvažnije da ekonomija i razvoj budu stavljeni iznad političkih manipulacija. 

''Siromaštvo je to koje našu zemlju gura u sukobe i nazadovanja. Istovremeno, siromaštvo je najbolji teren za političare, kampanje i dobivanje povjerenja birača. Razvoj je jedina čarobna riječ koja izvlači zemlju iz ove političke barušine'', zaključio je Šarović, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close