Privatno bogaćenje

Ekolozi ukazuju na negativne posljedice hidroelektrana na rijekama u BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2016. u 10:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodni dan akcije za rijeke, 14. ožujka, banjalučki Centar za životnu sredinu apelira na nadležne da zaustave, kako navode, nekontrolirane i sulude planove za izgradnju hidroelektrana na rijekama Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Centra za životnu sredinu Nataša Crnković ističe da više od 10 godina ukazuju na ''negativne posljedice hidroelektrana''.

''Uradili smo veliki broj analiza, koje bez dileme pokazuju da hidroelektrane, i male i velike, prave ogroman pritisak na riječne ekosisteme i lokalno stanovništvo.

Osim toga, ekonomske analize su pokazale da su one isplative samo investitoru, na štetu svih nas koji uz mjesečne račune plaćamo i subvencije za hidroelektrane.

Lokalna zajednica im se odupire i kod već izgrađenih trpi velike štete, od problema sa vodosnabdijevanjem, pa do urušavanja objekata za vrijeme kopanja derivacijskih tunela, kao što je slučaj sa hidroelektranom Medna na Sani'' navela je Crnković.

Iz Centra je priopćeno da, ''uprkos otporu lokalnih zajednica, znanstvenim podacima o visokoj stopi endemizma i izuzetnoj vrijednosti kanjonskih ekosustava, međunarodnim obvezama, trenutnoj i potencijalnoj mogućnosti iskorištavanja tih kanjona u svrhe turizma, nadležni rijeke Bosne i Hercegovine vide samo kao hidropotencijal i prostor za privatno bogaćenje''.

Kopirati
Drag cursor here to close