Energetski sektor

Duffy: Energetski sektor u BiH ima ogroman potencijal za nova radna mjesta

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2016. u 10:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetski sektor u BiH ima ogroman potencijal da udvostruči proizvodnju i otvori mnogo radnih mjesta - kazao je direktor USAID-a u BiH Peter Duffy tijekom održavanja Drugog energetskog samita u BiH.

U razgovoru s novinarima govorio je o nastojanjima USAID-a da pomogne domaćim vlastima da izrade politike u ovom sektoru te suradnji s civilnim sektorom.

''Želimo ubrzati i unaprijediti uvođenje proizvodnje obnovljivih izvora za što je nužno stvoriti odgovarajući pravni ambijent, jer trenutni zakonski okvir ne pogoduje intenziviranju proizvodnje'', pojasnio je.

Također je dodao da USAID radi i na manjim projektima, kao što je poticaj proizvođača solarnih panela kako bi ta tehnologija postala pristupačnija građanima.

Kazao je da je USAID dao podršku izrade i usvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) koji predstavlja obvezu iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Implementacija Plana će značajno reducirati zagađenje zraka u BiH, što predstavlja jednu od najjačih prijetnji zdravlju građana pogotovu u zimskim mjesecima.

USAID je, putem svog projekta Investiranje u sektor energije, pružio tehničku asistenciju Elektroprivredi BiH, Elektroprivredi RS-a, nadležnim entitetskim ministarstvima te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na izradi planova za smanjenje emisija za četiri termoelektrane u BiH.

''To podrazumijeva da će dvije elektroprivrede uložiti oko 700 milijuna KM u razdoblju od 2017. do 2023. godine u termoelektrane Ugljevik, Kakanj, Gacko, Tuzla što će značajno umanjiti emisije'', pojasnio je.

Podsjetio je da USAID intenzivno radi na pilot projektima koji dovode do potrebnih ušteda i osigurati angažman lokalnih aktera.

''U posljednjem razdoblju smo vidjeli intenziviranu spremnost i volju lokalnih aktera da surađujemo na tom polju, ali takve podrške bi uvijek moglo biti više'', naglasio je.

Direktor USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije Ognjen Marković također je naveo da USAID radi i na drugim projektima mjera energetske efikasnosti koji predstavljaju zaštitu čovjekove okoline, a to je Prijedlog sustava uvođenja obligacijske sheme energetske efikasnosti.

''Radimo i na programu sustava integracije obnovljivih izvora u tržište s regulatornim komisijama i operatorima obnovljivih izvora i cilj nam je kreirati regulativu koja će omogućiti lakše priključenje obnovljivih izvora'', pojasnio je.

Također je izdvojio projekt koji realiziraju s malim i srednjim poduzećima iz oblasti poljoprivrede, drvno-prerađivačke industrije i stočarstva da bi educirali građane da koriste otpad iz svoje proizvodnje za proizvodnju električne i toplotne energije.

Time građani, dodao je, podižu svoju efikasnost, a proizvodnja električne i toplotne energije iz takvih postrojenja se tretira kao obnovljivi izvor.

Zaključio je da su sve to komponente aktivnosti USAID-a koje nazivaju čista energija.

Kopirati
Drag cursor here to close