Preko Neuma

Dubrovačko smeće preko BiH do željenog odlagališta

Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2017. u 08:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smeće iz Dubrovnika iduće bi se godine trebalo odlagati 880 kilometara od tog bisera Jadrana - na odlagalištu Kraplja u Gunji kod Županje.

Hrvatskim teritorijem to bi doista bio golem put, no plan je da se otpad prevozi preko BiH, što bi bila gotovo upola kraća ruta i iznosila bi 490 kilometara - otpilike kao do odlagališta u Otočcu u Lici.

Iako se nekome i dalje može činiti da mora postojati jednostavnije rješenje, u Dubrovniku kažu da je ono optimalno i nemaju izbora - pogotovo kad se uzme u obzir duga dubrovačka turistička sezona - pa je Gradsko vijeće nedavno izglasalo taj prijedlog, piše Al Jazeera.

Godine 2000. započeo je projekt sanacije dubrovačkog odlagališta Grabovica i njegovo zatvaranje planirano je 2011. godine. U međuvremenu je trebao biti izgrađen županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje.

Kako do toga nije došlo, sve je prolongirano do 2015. Sada je situacija takva da na Grabovici više nema mjesta, a Centar i dalje nije izgrađen.

Otpad bi put Gunje trebao krenuti u travnju iduće godine. Iz ministarstva su obaviješteni da je tijeku izmjena i dopuna Uredbe Vlade RH o graničnim prijelazima preko kojih je dopušten uvoz i izvoz otpada u EU.

Tako bi se u slučaju odvoza otpada u Gunju koristili granični prijelazi Neum i Županja.

"U prvoj godini odvoza i zbog količina otpada, ali i zbog osiguranja ostalih neophodnih uvjeta, očekivani trošak je do 17 milijuna kuna (2,24 milijuna eura), a financijska sredstva osigurat će se u proračunu Grada Dubrovnika i već navedenih Općina",  rekla je direktorica Čistoće Dubrovnik Nataša Gabričević.

Općinska vlast u Gunji za to vrijeme 'trlja ruke', budući je prošla njihova ponuda od 350 kuna (46,2 eura) plus PDV po dovezenoj toni.

Kopirati
Drag cursor here to close