Dunmorr Group AG

Državljanin BiH vlasnik tvrtke osumnjičene za prevare dionicama

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2012. u 20:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Samardžija, državljanin BiH, većinski je vlasnik švicarske tvrtke Dunmorr Group AG čija se bh. podružnica nalazi u središtu istrage zbog prevara, pranja novca i poreznih utaja.

Grupe građana okupljenih na internetskim forumima u Njemačkoj su još u srpnju prošle godine otkrile veliku prevaru u vezi sa dionicama zapadnih kompanija u kojoj su sudjelovale i osobe iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema njihovim navodima, prevarom je rukovodila tvrtka Dunmorr Group AG, a pozivi za trgovinu dionicama stizali su sa telefonskih brojeva registriranih u BiH, Njemačkoj i Monaku.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da je većinski vlasnik Dunmorra Goran Samardžija, državljanin BiH koji živi u Beogradu. Tvrtka je registrirana u Švicarskoj, dok su njene podružnice registrirane u BiH i Srbiji.

Bosanskohercegovačka podružnica Dunmorra se nalazi u središtu istrage Tužiteljstva BiH koje je u ponedjeljak priopćilo da su policije Republike Srpske i Federacije BiH u akciji Perač uhitile više od 70 osoba u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću. One su osumnjičeni za organiziranje prevara građana, pranje novca i porezne utaje.

Sudionici foruma su govorili da iza Dunmorra stoji organizirana mreža ljudi koji su se predstavljali kao zastupnici tvrtke Titan invest i nudili dionice raznih tvrtki s burze. Oni su građanima obećavali ogromnu zaradu u preprodaji dionica.

Prama navodima sa foruma, ova grupa je kupovala na burzi velike količine dionica bezvrijednih tvrtki. Zaposlenici bi zatim pozivali građane telefonom i obećavali velike zarade onima koji ih kupe. Kako se povećavao broj onih koji su pristajali na kupovinu, tako je vrijednost dionica rasla, a time i zarada prevaranata. Nakon kupovine vrijednost dionica bi naglo padala na njenu stvarnu vrijednost, a prevareni građani bi ostajali bez novca.

U ožujku ove godine na jedan njemački forum se javila djevojka pod imenom Jelena koja je napisala da je radila dva dana u novootvorenoj filijali Dunmorra iz Banjoj Luci. Ona je upozorila da je ovdje vjerojatno riječ o prevari jer su poslodavci zahtijevali od nje i ostalih uposlenika da cijeli dan zovu telefonske brojeve i čitaju pripremljen tekst na njemačkom jeziku u kojem nude kupovinu dionica.

Tvrtka Dunmorr Group je osnovana 1997. godine u Glattburgu u Švicarskoj, pod imenom Selab, sa temeljnim kapitalom od 20.000 švicarskih franaka (CHF).

Osnovali su je Švicarci Alfred Ariger von Litau i Antonio Odesti von Gansingen, sa udjelima od 10.000 CHF. Njihov poslovni savjetnik bio je Fiedrich Auf der Maur. U početku se tvrtka bavila razvojem i distribucijom standardnog softwarea te trgovinom svih vrsta robe.

Nakon smrti Alfreda Arigera njegova obitelj i drugi suvlasnik ove tvrtke, Antonio Odesti, su 2000. godine prodali tvrtku poslovnom savjetniku Fiedrichu Auf der Mauru. U kupoprodajnom ugovoru piše da su dobili po 500 CHF. Početkom 2001. godine Maur seli firmu u Zurich.

U ožujku 2002. godine Maur je preregistrirao tvrtku Selab u dioničko društvo i povećao njen kapital na 100.000 CHF. Sljedeće godine tvrtka ponovo mijenja vlasnika. Selab je preuzeo dr. Martin Grossmann iz Zuricha. On mijenja djelatnost tvrtke koja se počinje baviti trgovinom poljoprivrednih proizvoda iz država Istočne Europe, kao i razvojem poljoprivredne proizvodnje u ovim državama.

Ime tvrtke Selab promijenjeno je krajem 2007. godine u Dunmorr Group AG. Martin Grossmann ponovo mijenja i djelatnost tvrtke pa se ona od tada bavi savjetovanjem u financijskom sektoru i u oblasti vrednovanja tvrtki na burzi. Osim toga, povećan je broj dionica, a umanjena je njihova vrijednost, tako da je sada kapital tvrtke bio podijeljen na 1.000 dionica vrijednih 100 franaka.

Do listopada 2009. godine Grosmman je bio jedini dioničar i član uprave, kada u upravni odbor postavlja 29-godišnjeg Zorana Samardžiju, porijeklom iz BiH, sa adresom prebivališta u njemačkom gradu Dusseldorfu.

Tijekom 2010. godine tvrtku je dokapitalizirao Goran Samardžija iz Beograda. On je uplatom od preko 1,13 milijuna CHF dobio 9.000 dionica, čime je povećao broj dionica Dunmorr Group na 10.000.

 

Novinari CIN-a nisu bili u mogućnosti utvrdili da li su Goran i Zoran Samadžija u srodstvu

Zoran Samardžija je postavljen za predsjednika upravnog odbora, a Martin Grossmann je postao član uprave.

 

Goran Samardžija je 2008. godine osnovao tvrtku u Srbiji pod nazivom Stonehard Consulting d.o.o. koja se, također, bavila poslovnim konzaltingom.

Ova tvrtka se od studenog 2009. godine nalazi na crnoj listi švicarske agencije za nadzor financijskog tržišta FINMA. Ovu listu čine švicarske i strane tvrtke koje su rizične za poslovanje.

Tvrtka Stonehard Consulting je likvidirana u lipnju 2010. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close