Pozitivni rezultati

Drvna industrija svijetla točka razvoja FBiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2016. u 10:12 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema analizi  Gospodarske komore Federacije BiH, drvna industrija u FBiH bilježi trend povećanja izvoza finalnih proizvoda, koje je u sedam mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, iznosilo 37,8 posto.

''Ovaj sektor generalno ima dobre izvozne rezultate, međutim, problem predstavlja što je u strukturi izvoza proizvoda šumarstva, prema podacima za devet mjeseci ove godine, značajno zastupljena rezana građa oko 29 posto, kao i ogrevno drvo 13,4 posto što čini veliki odliv sirovine i poluproizvoda, dok finalna prerada drveta ima problem s opskrbom sirovine'', izjavila je za Fenu tajnica Udruženja šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

U ukupnom izvozu, namještaj je zastupljen 44 posto, rezana građa 29,6 posto i proizvodi šumarstva 14,1 posto. Ovako dobri rezultati, po njezinim riječima, postignuti su usprkos teškoćama s kojima se suočava ovaj sektor, a to je prije svega nepostojanje zakona o šumama FBiH

''Također je potrebno utvrditi kriterije za raspodjelu sirovine, educirati stručne i kvalitetne kadrove koji su osposobljeni za rad u poduzećima, kao i menadžere za vanjsku trgovinu. Potrebno je zaštititi sirovinu, odnosno donijeti mjere koje će destimulirati izvoz sirovine i rezane građe'', kazala je Alimanović.

Naši proizvodi su, kako je naglasila, prepoznati i priznati u svijetu, a u 2016. godini dobili su vrhunske nagrade za dizajn. To je jedna od bitnih odrednica za budućnost proizvođača, kao i brendiranje u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close