Najmanje korumpirana država

Dosta vam je korupcije? Idite u Dansku!

Od 2012. samo 20 zemalja značajno je poboljšalo svoj skor, među kojima su Argentina i Obala Slonovače, koje se nalaze na 40 i 35 mjestu, prenosi Associated Press.
Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2019. u 16:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje poput Mađarske i Turske sve su korumpiranije dok postaju više autokratske, a prijetnje američkom sistemu kontrola i balansa izbacile su Sjedinjene Države iz 20 "najčišćih" zemalja, navodi se u godišnjoj studiji nadzora korupcije objavljenoj u utorak. 

Nadzorna grupa Transparency International (TI) priopćila je da je njen Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2018. godinu pokazao da su dvije trećine zemalja rangirane ispod brojke 50 na skali po kojoj cifra 100 znači da je zemlja čista od korupcije, a nula da je veoma korumpirana. 

Sa skorom od 71. SAD su izgubile četiri poena u odnosu na 2017., i ispale su iz vodećih 20 zemalja po prvi put od 2011. 

- Pad od četiri poena na CPI skali predstavlja poziv na uzbunu i dolazi u vrijeme kada se SAD suočavaju s prijetnjama svom sistemu provjera u balansa, kao i s erozijom moralnih normi na najvišim nivoima vlasti - navodi organizacija sa sjedištem u Berlinu. 

- Ukoliko se taj trend nastavi, to bi ukazalo na značajan korupcijski problem u zemlji koja je u globalnim okvirima preuzela vodstvo na tom polju - to je dvostranačko pitanje koje zahtijeva dvostranačko rješenje - dodaje TI. 

U unakrsnoj analizi svog istraživanja s globalnim podacima o stanju demokratije, TI navodi da se veza može uspostaviti između korupcije i 'zdravlja' demokratije. 

Potpune demokratije prosječno su rangirane na 75 mjestu u korupcijskom indeksu, nepotpune demokratije prosječno su na 45 mjestu a autokratski režimi prosječno su na 30-om, priopćila je TI. 

Organizacija naglašava da je Mađarska pala za osam poena a Turska za devet, na 46 i 41 mjesto. 

Takav ranking odražava "pogoršanje vladavine zakona i demokratskih institucija, kao i rapidno sužavanje prostora za građansko društvo i neovisne medije", saopćila je  organizacija. 

- Naše istraživanje ukazuje na jasnu vezu između zdrave demokratije i uspješne borbe protiv korupcije u javnom sektoru.  Korupcija će vjerovatnije cvjetati u zemljama u kojima su demokratski temelji slabi, u kojima nedemokratski i populistički političari mogu to koristiti kao svoju prednost - izjavila je Delia Ferreira Rubio, čelnica Transparencyja. 

Ukupno, Danska vodi u istraživanju kao najmanje korumpirana zemlja sa skorom od 88, za kojom slijede Novi Zeland, Finska, Singapur, Švedska i Švicarska. U blizini grupe vodećih zemlja su Norveška, Holandija, Kanada, Luksemburg, Britanija i Njemačka.  

Somalija je najkorumpiranija zemlja u svijetu sa skorom 10, a za njom slijede Sirija, Južni Sudan, Sjeverna Koreja, Sudan, Gvineja Bisau, Ekvatorijalna Gvineja, Afganistan i Libija. 

Od 2012. samo 20 zemalja značajno je poboljšalo svoj skor, među kojima su Argentina i Obala Slonovače, koje se nalaze na 40 i 35 mjestu, prenosi Associated Press. 

Kopirati
Drag cursor here to close