Zakon o radu

Došlo vrijeme za povećanje najniže plaće u RS-u

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2015. u 18:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je usvojeni Zakon o radu u RS-u bolji od zakona u okruženju, ali i da je Vlada RS-a opredjeljena da bude povišena najniža plaća, istaknuvši da je došlo vrijeme za povećanje, što će biti pregovarano s poslodavcima i Savezom sindikata RS-a.

Ona je danas u Banja Luci kazala da je usvojeni Zakon o radu izbalansiran, istaknuvši da podržava pravo na prosvjede radnika.

''Međutim, nitko nema pravo na nasilno ulaženje u institucije i remećenje njihovog rada'', rekla je Cvijanovićeva i pozvala Uniju udruženja poslodavaca i Savez sindikata RS-a da što prije s Vladom počnu razgovor o kolektivnom ugovoru.

Istaknula je da je Vlada, za razliku Zakona o radu u FBiH, zadržala plaćanje minulog rada, pravo na regres, te da je ugovor na određeno vrijeme u RS-u 24 mjeseca, a u FBiH 36 mjeseci, kao i da je u RS-u plaćena pauza.

Ona je na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija, rekla da je 2015. godina bila izazovna, ali da može biti zadovoljna rezultatima rada Vlade.

''Međutim, ima još otvorenih pitanja s kojim se moramo suočiti'', istaknula je Cvijanovićeva i dodala da političkih izazova nije manjkalo, te da bi Vladi bilo lakše da se bavila samo ekonomskim pitanjima.

Istaknula je neophodnost saradnje dva entiteta, za što je rekla da je osnova funkcioniranja BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close