Uz ogroman vanjski dug

Dom naroda PSBiH usvojio proračun za 2017. godinu u iznosu od 950 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2016. u 14:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su na današnjoj hitnoj sjednici Zakon o proračunu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu te je na taj način u propisanim rokovima i redovnoj zakonodavnoj proceduri usvojen dokument koji će omogućiti nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti bh. institucija.

Financiranje državnih institucija bit će na razini prethodnih pet godina u iznosu od 950 milijuna KM jer je tako propisano Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH, a pored tih prihoda uključeni su i prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

Prihodi su osigurani od neizravnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 milijuna KM, dok je preostalih 200 milijuna KM osigurano od neporeznih prihoda, tekuće podrške iz inostranstva, transfera drugih razina vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava.

Ukupan vanjski dug za 2017. godinu iznosi nešto više od milijarde, što je za oko 240 milijuna KM više u odnosu na ovu godinu. Od ovog iznosa obveze Federacije BiH su 650 milijuna KM, Republike Srpske 350 milijuna, Brčko Distrikt 6,2 milijuna i BiH 5,5 milijuna KM.

Izaslanici su bez rasprave danas podržali proračun za sljedeću godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close