4,52 MW

Doljanka više neće biti što je nekada bila

Aktiviste koji su bili protiv izgradnje Eko Vat je tužio zbog kratkotrajne blokade radova i od njih potražuje 10 000 KM. Završno ročište u ovom postupku odgađa se već treći put.
Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2019. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Žurnal.ba / Skoro je završeno polaganje cijevi u korito rijeke Doljanke

Skoro je završeno polaganje cijevi u korito rijeke Doljanke, na kojoj se gradi mini hidroelektrana. Od 3,2 planirana kilometra do sada je postavljeno oko 3 kilometra cijevi.

Žurnal je već pisao da na Doljanki kod Jablanice investitor, firma Eko Vat, gradi mini hidroelektranu jačine 4,52 MW.  Investitori su Šaban i Mirza Teletović, a dozvole za izgradnju dali su Općina Jablanica, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH,  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto:Žurnal.ba / Skoro je završeno polaganje cijevi u korito rijeke Doljanke

Aktiviste koji su bili protiv izgradnje Eko Vat je tužio zbog kratkotrajne blokade radova i od njih potražuje 10 000 KM. Završno ročište u ovom postupku odgađa se već treći put. Novog datuma za sada nema. U međuvremenu, aktivisti koji su se borili protiv izgradnje dobivaju prijetnje.

"Bit ćeš bačen u Doljanku”, “Hoćeš li, mali seljačiću, da ti ja glavu otkinem?”... samo su neke od prijetnji upućene Dženanu Šašiću iz udruženja Za Doljanku.

Vijećnici bez reakcije

Udruženje je tužilo Federalno ministarstvo turizma i okoliša kako bi isposlovali poništavanje okolišne dozvole. Kantonalni sud u Sarajevu prvih nekoliko mjeseci predmet nije aktivirao. Poslije urgencije koju je Udruženje Za Doljanku uputilo, predmet se vadi iz ladica i signira kao hitan ali do sada nema nikakvog napretka u radu na njemu.

Jedini općinski vijećnik koji se usprotivio nelegalnostima koje su pratile izdavanje općinskih dozvola (neodržavanje transparentne javne rasprave) Ibrahim Dune Čilić (LDS) javno je istupio na pres konferenciji upozoravajući da vijećnici nisu imali sve potrebne informacije.

''Mi vijećnici smo prevareni! Nisu ispoštivane zakonske procedure i prekršeni su brojni zakoni'', kazao je.

Foto:Žurnal.ba / Skoro je završeno polaganje cijevi u korito rijeke Doljanke

Za Žurnal kaže kako nije bilo nikakve reakcije na njegov istup. Nisu provjeravane nezakonitosti, vijećnici nisu tražili odgovornost načelnika Salema Dedića (SDA), a jedina posljedica jeste da je Čilić na sjednici nazvan buntovnikom:''Prevaren sam i duboko žalim što sam prevaren.''

Ovdje nije krivac investitor koji gradi nego Savjet MZ, a zatim i Općina, reći će Čilić: ''Krivi su i načelnik i stručna služba OV i Povjerenstvo za prostorno uređenje, koji su dali mišljenje da je sve u skladu sa zakonom. Vijećnici su prevareni da su bili zborovi. Pola godine sam čekao da oni kažu da nemaju nadležnost. To je urađeno mimo volje građana MZ.''

Projektna dokumentacija iz 60-ih i 70-ih

Struka navod da je sliv rijeke Doljanke do sada, sa hidroenergetskog aspekta, razmatran u okviru projektne dokumentacije i dopuna dokumentacije za Hidroenergetsko korištenje rijeke Neretve (Energoinvest) 1961., 1977., 2011. i 2013.

U navedenim studijama razmatrana je raspodjela hidroenergetskog potencijala duž toka rijeke Doljanke i pokazalo se da je sa hidroenergetskog aspekta najzanimljiviji potez od mosta za naselje Zlate do naselja Pačići.

Foto:Žurnal.ba / Skoro je završeno polaganje cijevi u korito rijeke Doljanke

''Teško je primjenjivati projektnu dokumentaciju rađenu 60-ih i 70-ih godina na današnje klimatske i druge uvjete: došlo je do gradnje novih objekata (stambenih, industrijskih, saobraćajnice) čak i geologija (stvaranje vještačkih slojeva ), novi su zakoni i propisi, svijest o uništavanju prirode. Kada su projekti hidroenergetskih objekata rađeni tada nije bilo dovoljno saznanja o negativnom utjecaju hidroenergetskih objekata'', kažu sagovornici Žurnala.

Projektiranje i izgradnja MHE (malih hidroelektrana) i HE (veliki hidroelektrana) u Federaciji BiH i Republici Srpskoj se baziraju na osnovu dokumentacije koju je radio Energoinvest u razdobklju 60-ih 70-ih i 80-ih godina. Projektna dokumentacija otuđena je iz Energoinvesta pa je veliki broj projekata koji su kasnije predstavljani kao novi zapravo samo “prepakovan”.

Na facebook stranici skupine 'Zaustavimo gradnju mHE na Doljanci' upućena je javna poruka vijećnicima OV Jablanica.

Umjesto da vas bude stid zbog toga što ste odobrili ovo ruglo, vi glumite žrtve – napisat će aktivisti:

''Pričajući s vama pojedinačno tvrdite da nemate pojma ni o čemu, a ruka ipak ide gore na Vijeću. Tkoo je lud? Mi smo do vas probali doći. Kulturno i akademski da se obratimo. Vi nam niste dali da govorimo uz obrazloženje kako je sada sve na sudu, da postoje inspekcije i službe, da se obratimo nadležnim. U Prostornom planu Općine stoji da će se graditi 3 mHE na Doljanci, stvorili ste i preduvjete za izdavanje najvažnijih dozvola. Ko je za to nadležan?

Hajde malo da budemo iskreni. Gdje radite vi i u kojim poduzećima? Znamo li svi u ovoj državi kako se zapošljava u ta poduzeća u 90 posto slučajeva? Znamo li svi da je vama svima u Općini glavni oslonac stranka, a ne znanje, trud i zalaganje? Znamo li svi da se nikad niste ogradili od lopovluka i kriminala koji dolazi od onih struja kojima i sami pripadate? Zna li pola države za ekocid na Doljanci?

Svoje poštenje, obraz i čast vi ste davno izgubili. Onog trenutka kada ste prestali biti svoji, kada ste pristali da ovisite od drugih. Nemojte mislit da vas ljudi cijene i poštuju, pa čak ni oni koji vas biraju.

Kada se udostojite i odgovorite na pitanja i preuzmete odgovornost za ovo ruglo na slici onda možemo fino razgovarati. A do tad, za mene i za nas ostajete samo kriminalci iz Općine i Vijeća i veliki poslušnici.

Oštećeni obični građani, studenti, inženjeri, umirovljenici, nezaposleni, časni ribari, raseljeni i emotivno Doljankom slomljeni članovi Udruženja za Doljanku koji preko godinu dana ukazuju na kršenje zakona i dozvola koje ste vi donijeli'', navode u poruci.

Kopirati
Drag cursor here to close