Pelješki most

Dodik se oglasio: Evo zašto je Pelješki most vitalni interes RS

''Donošenje tog zaključka ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekt mosta na Savi kod Gradiške, koji je vitalnog interesa za RS''.
Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2019. u 16:27 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da odluka te institucije u vezi s izgradnjom Pelješkom mosta ''destruktivna i veoma štetna po vitalne interese RS'' zbog činjenice da je taj zaključak donesen da isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške.

Šteta kako za Hrvatsku, tako i za RS

''Donošenje tog zaključka ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekt mosta na Savi kod Gradiške, koji je vitalnog interesa za RS''.

Predsjedništvo BiH jučer je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

RS, kako je naveo, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga je li u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

''Izdvajanje kao spornog samo pitanja izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, a zanemarivanja drugih pitanja, kao što je granica kod Kostajnice, zatim pitanja granice s Republikom Srbijom i druga pitanja, ne doprinose razvoju dobrosusjedskih odnosa i nanose štetu kako BiH tako i njenim entitetima'', naveo je Dodik u obrazloženju odluke o potvrđivanju njegove izjave u vezi s Pelješkim mostom.

O tom pitanju sutra će na posebnoj sjednici raspravljati poslanici Narodne skupštine RS-a, nakon što je Dodik na 4.redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. srpnja, glasao protiv zaključka o prihvaćanju službenog stava BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac od Republike Hrvatske, koji podržala druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Poziv izaslanicima

Dodik navodi da se, ukoliko se smatralo da je tom izgradnjom ugrožen interes BiH, trebalo je postupati prije nego što je počela izgradnja mosta, a ne sada kada je on već u drugoj fazi izgradnje.

''Republika Srpska se odgovorno ponaša i nije joj cilj nanošenje štete i pozivanje na blokiranje projekata i samim tim nanošenje štete susjednim državama, izvođaču radova i financijeru samog projekta, bez ikakve koristi za RS, a uvjereni smo ni za BiH'', naveo je Dodik, u obrazloženju za poslanike, uoči sutrašnje 5. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Iz svega navedenog, dodaje, proizlazi da je odluka Predsjedništva BiH, veoma štetna po vitalne interese RS.

Dodik je pozvao poslanike entitetskog parlamenta da dvotrećinskom većinom potvrde njegovu izjavu te tako osporeni zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close