Rezanje za nerad

Direktori neće smjeti imati plaće preko 3.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 20. 07. 2016. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH ubrzano radi na tome da se u sljedećih 120 dana nađe rješenje za sva gospodarska društva koja spadaju u ovaj resor, a koja se tiču isplate plaća sa svim doprinosima'', rekao je Dnevno avazu Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije F BiH.

Džindić je rekao kako su rudnici, koji posluju u okviru koncerna Elektroprivrede bih i koji zbog neplaćanja doprinosa rudarima imaju velike probleme, već dobili jasne upute kako ovo pitanje konačno riješi.

Od 1. siječnja sljedeće godine, kako je rekao Džindić, sve državne firme iz energetskog sektora morat će plaćati sve doprinose i obveze prema radnicima, ali će uskoro doći i do nekih drastičnih promjena, koje su godinama gurane pod tepih.

''Sada radimo analizu svih gospodarskih društava iz svog resora i onda ćemo predložiti mjere kako da prevladamo tu problematiku. Jedno od mogućih rješenja je da ćemo u sljedećih mjesec dana napraviti generalnu odluku za sve direktore državnih firmi u kojima ćemo umanjiti plaće i prilagoditi ih normalnim uvjetima rada kakvi su i u okruženju'', rekao je Avazu ministar.

Ocijenio je kako ovo ministarstvo uvodi red u ovaj resor tako da će one firme i njihovi voditelji koji posluju s gubicima ili su na granici gubitaka ostati bez enormnih primanja koja su ranije imali.

''Neće biti više plaća direktorima od 3.500, 4.000 i 5.000 KM. Tome stajemo ukraj. Plaće moraju biti u normalnim okvirima i u skladu s realnim tržištem rada. Onaj tko je imao 3.500 KM plaću, prema ovom sustavu, sada će imati 1.200 KM. Plaće će maksimalno ići do 3.000 KM'', rekao je Džindić.

Dodao je kako ovakva mjera neće važiti za sve jer one firme i direktori koji rade dobro ne smiju biti kažnjeni zbog drugih.

''Ne treba kazniti one koji dobro rade. To nećemo ni raditi tako. Ali, oni koji su prikazali da su ostvarili dobre rezultate, a to nije tako, njih ćemo i promijeniti. Ovakva odluka o mjerama za umanjenje plaća odnosit će se i na izvršne direktore, šefove, pomoćnike direktora…'', rekao je za Avaz Džindić.

Dodao je kako je dao upute tajniku da se napravi tabela sa svim podacima direktora i članova nadzornih odbora gdje će se na osnovu tih podataka vidjeti što je tko radio, što planira i koliko će tko moći imati plaću.

Istaknuo je kako će se ići s odlukom da, ako firma ne može isplatiti punu plaću, neto plaća bude jednaka bruto plaći.

''Ako ne može firma isplatiti dvije plaće jednu iza druge, onda automatski prelazi na minimalac. I onda nakon toga, ako firma ne može isplaćivati pola godine plaće, ići će u stečaj'', rekao je Džindić.

Kopirati
Drag cursor here to close