'Financijski paket'

Delegacija EU: BiH počinje koristiti 71 milijun eura sredstava iz IPA 2018

EU je u 2019. godini, ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milijun eura, dok je isplaćeno više od 64 milijuna eura, što je znatno više od cilja koji je zadan početkom godine.
Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2020. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru financijskog paketa vrijednog 71 milijun eura, a nakon što su vlasti BiH u prosincu prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Delegacije EU navode da će se spomenuta sredstva koristiti, između ostalog, i za sektore poljoprivrede, energetske učinkovitosti i pravosuđa. BiH trenutno, također, koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013. do 2017. godine, čiji ukupni iznos prelazi 350 milijuna eura.

EU je u 2019. godini, ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milijun eura, dok je isplaćeno više od 64 milijuna eura, što je znatno više od cilja koji je zadan početkom godine. EU očekuje da BiH poboljša svoje financijske rezultate u 2020. godini kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata, istaknuli su iz delegacije.

Što se tiče IPA-e 2019 i 2020, u studenom prošle godine zemlje članice EU odobrile su pomenute godišnje programe čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 milijuna eura. Sredstva će biti usmjerena na sljedeće sektore: reforma javne uprave, upravljanje javnim financijama, pravosuđe i tranzicijska pravda, unutarnji poslovi, podrška parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetika, transport, okoliš, trgovina i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika. Ovim se omogućava početak priprema BiH za sljedeći financijski period 2021-2027.

BiH je također i najveći korisnik regionalne IPA-e za transport na Zapadnom Balkanu. Dodijeljeno joj je oko 215 milijuna eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinanciranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na koridoru Vc. Radovi na nekoliko dionica su u tijeku (Zenica sjever, Rudanka – Johovac, Počitelj – Zvirovići) ili će uskoro započeti (Tarčin – Ivan). Izgradnja mosta u Gradišci je u tijeku, a izgradnja mosta u Svilaju će biti završena za nekoliko mjeseci.

Sredstva EU se planiraju i dodjeljuju BiH na osnovu procjene potreba u različitim sektorima. Cilj pomoći koja se pruža u okviru IPA-e je da se podrže i promoviraju reforme potrebne za postizanje napretka u procesu pridruživanja, a koje su utvrđene i u Mišljenju Europske komisije, istaknuli su na kraju iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close