Javna rasprava

Dedić: Očekujem konstruktivnu raspravu o novom zakonu o šumama

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2017. u 15:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić nada se da će predstavnici nadležnih institucija u ponedjeljak, 13. ožujka, u Federalnom parlamentu održati konstruktivnu javnu raspravu o Nacrtu zakona o šumama kako bi se moglo pristupiti izradi što kvalitetnijeg Prijedloga ovog zakonskog rješenja.

''Neophodno je donijeti zakon o šumama da bi se na području Federacije ostvarilo trajno gospodarenje i upravljanje šumama'', izjavio je Dedić za Fenu, te podsjetio da oblast šumarstva nije zakonski regulirana jer je Zakon o šumama, donesen 2002. godine, prestao vrijediti 2009. kada je Vlada FBiH donijela Uredbu o šumama.

Još uvijek nema zakona

Presudom Ustavnog suda Federacije BiH 2011. godine utvrđeno je pravo Općine Konjic na lokalnu samoupravu, kao i da Vlada nije imala ustavnu i zakonsku osnovu da Uredbom o šumama uređuje oblast šumarstva.

Kao prijelazno rješenje dana je mogućnost da se u roku od šest mjeseci zakonom uredi materija koja je regulirana osporenom Uredbom.

''S obzirom na to da u tom roku odnosno do danas nije donesen zakon o šumama Federacije BiH oblast šumarstva ostala je u cijelosti bez ikakve pravne regulative'', ukazao je Dedić.

Budući da šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH čine oko 50 posto ukupnog životnog prostora težnja je da se ostvare što veće ekonomskih koristi od šuma.

Kazne za korisnike šuma

Zato je, između ostalog, u Nacrtu propisana obveza prodaje šumskih drvnih sortimenata po tržišnim cijenama i na transparentan način, a detaljan postupak prodaje će biti uređen uredbom koju će donijeti Vlada Federacije BiH.

Novim zakon planiraju se uvesti novčane kazne za nerealiziranje obveza korisnika šuma po osnovu plaćanja naknade za izradu i nadzor nad izradom šumsko-gospodarskih osnova, te za korištenje državnih šuma.

''Ove kazne trebaju biti sastavni dio ugovora o prijenosu poslova gospodarenja državnim šumama. Njihovim uvođenjem treba se osigurati bolja realizacija ugovornih obveza od korisnika šuma, a time će se osigurati i provođenje planskih dokumenata na osnovu kojih se gospodari šumama'', istaknuo je Dedić.

Naknada za korištenje državnih šuma, u Nacrtu je propisana, u iznosu osam posto od prihoda ostvarenog prodajom šumskih drvnih sortimenata, a plaćat će se na osnovu izdanih faktura do kraja tekućeg za prethodni mjesec.

Zakon predviđa i da je glavni strateški planski dokument Šumarski program FBiH kojim se, uz poštivanje međunarodne i domaće legislative, definira opća politika šumarstva, rukovođenje šumama, šumskim zemljištima i divljači.

On se sastoji iz dva dijela: općeg, koji određuje glavne ciljeve, principe i smjernice za trajno gospodarenje šumama u FBiH, te izvedbenog, u kojim su postavljeni i razrađeni ciljevi i određen način njihove realizacije u određenom roku, uključujući financiranje.

Zabrana prometa

Također, u ekonomskom pogledu, propisana je zabrana prometa državnih šuma i šumskog zemljišta.

''Izuzetak je napravljen jedino u svrhu arondacije i komasacije, te putem zamjene zemljišta, ali isključivo u cilju okrupnjavanja posjeda i funkcionalnijeg i racionalnijeg gospodarenja šumama'', kazao je za Fenu Dedić uoči centralne javne rasprave o Nacrtu zakona o šumama u Federalnom parlamentu.

U odnosu na Zakon o šumama iz 2002. godine, u kojem je bilo nepotpunih definicija šume i šumarskih pojmova, u novom su, kroz 98 članova svrstanih u jedanaest poglavlja, izvršene korekcije i dopune pojmova koji su usklađeni s međunarodno prihvaćenim definicijama, kao i specifičnostima šumskih ekosusustava i iskustvima šumarske znanosti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close