'Ništa nije usvojeno'

Đapo traži novi zakon o turizmu ili 'nema ravnomjernog i potpunog razvoja'

Po njenim riječima novac za sada ide u turističke zajednice županija.
Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2018. u 15:35 Fena
Bez novog zakona o turizmu nema ravnomjernog i potpunog razvoja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepostojanje novog zakona o turizmu Federacije Bosne i Hercegovine onemogućava ravnomjeran i potpun razvoj turizma, ističe federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. 

Podsjeća da su županije donijeli zakone prema kojima naplaćuju boravišnu pristojbu, a neki od njih i turističku članarinu, no naglašava da problem ostaju lokalne zajednice koje su uskraćene za priliv novca iz ovih izvora u njihove blagajne. 

''Mi smo predlagali da svaka razina vlasti može imati turističku zajednicu ukoliko je može financirati. Također, predložili smo i zakon o boravišnoj pristojbi kao što je praksa u zemljama okruženja, ali ništa od toga nije usvojeno'', istakla je Đapo. 

Po njenim riječima novac za sada ide u turističke zajednice županija. 

Prije tri godine zakon o turističkim zajednicama donesen je i u Tuzlanskom kantonu, prema kojem rade resorno ministarstvo i turistička zajednica.   

Ministar za trgovinu, turizam i promet TK Mirsad Gluhić navodi da je pokrenuo akciju sa Vladom, Skupštinom i županijskom turističkom zajednicom, da se pronađe rješenje za unapređenje turizma. 

''Federalni zakon se više ne može čekati'', naveo je Gluhić. 

Najavio je da će sa strukom nastojati doći do kvalitetnih rješenja u ovoj oblasti. 

Zakon o turističkim zajednicama 2014. godine proglašen je neustavnima, novi još nije usvojen. Predlagači novog isticali su važnost olakšanja registracije turističkih agencija te uvođenje određenih normi, kao što je raspolaganje određenim sredstvima u cilju osiguranja korisnika. 

Kopirati
Drag cursor here to close