Sastanak sa Interpolom

Đapo: Ispuštanje otpadnih voda i materijala u vode, problem međunarodnog karaktera

Gošća je ministricu informirala o predstojećim aktivnostima čiji inicijator je Glavno tajništvo INTERPOL Lyon u provedbi operativne akcije
Gospodarstvo / Flash | 23. 08. 2019. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se u petak, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, s Vericom Trbić, stručnom savjetnicom u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, za INTERPOL Sarajevo, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Gošća je ministricu informirala o predstojećim aktivnostima čiji inicijator je Glavno tajništvo INTERPOL Lyon u provedbi operativne akcije na području Bosne i Hercegovine s ciljem podizanja svijesti kod građana i borbe protiv onečišćenja mora i voda, odnosno zagađenja rijeka i jezera. Ove godine je planirano da akcija bude održana tokom oktobra na području cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom ''30 dana na moru''.

Foto: Vlada FBIH / Sastanak FMOT i Interpola

Ministrica Đapo je istakla da je Federalno ministarstvo spremno, u okviru svojih nadležnosti, sudjelovati i pružiti svu potrebnu pomoć u predstojećoj akciji. U razgovoru je, navode, istaknuto da postoji problem ispuštanja otpadnih voda i materijala u more, te jezera i rijeke, ali i da ovakvi problem imaju često međunarodni karakter jer onečišćenje vodom često prelazi državne granice.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, nakon što im bude dostavljen izvještaj o prošlogodišnjoj pilot akciji, uputiti svoje prijedloge i sugestije organizatoru projekta, priopćeno je.

Istaknut je i značaj provedbe međunarodnih konvencija i protokola koje je Bosna i Hercegovina dosad potpisala iz ove oblasti. Inače, ovo ministarstvo, tvrde, prilikom pripreme akata vodi računa da propisi budu usklađeni sa evropskim zakonodavstvom i propisima iz ove bitne oblasti.

Sastanku je nazočio i pomoćnik federalne ministrice za okoliš Mehmed Cero, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close