Valorizacija

Dalipagić: Koridor Vc prioritet svih prioriteta

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2017. u 19:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić danas je u Zagrebu sudjelovao na međunarodnom znanstvenom skupu pod nazivom: “Valorizacija intermodalnog logističkog koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar (srednji Jadran-Podunavlje), koji se održao u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstvenog vijeća za promet.

Znanstveni skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, priopćeno je iz Dalipagićeva ureda.

Skup je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, naglasivši kako ideja povezivanja Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom preko BiH potječe još od utemeljitelja Akademije biskupa Strossmayera.

Povezivanjem Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom preko BiH bi potaklo gospodarstvo, promet, infrastrukturu i energetiku na području 16 općina u Hrvatskoj i 18 u Bosni i Hercegovini te bi potaklo njihovu demografsku obnovu.

Nazočnima na skupu se obratio i zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, naglasivši krucijalnu važnost koridora Vc za BiH, ne samo cestovnog nego i željezničkog, nazvavši ga prioritetom svih prioriteta.

Dalipagić se u svom izlaganju osvrnuo na značaj luke Ploče za BiH, posebno u kontekstu budućih veza. Naglasio je značaj povezivanja juga i sjevera BiH dolinom rijeke Neretve, središnjom Bosnom, Posavinom i dalje preko RH s Mađarskom i sjeveroistokom Europe. Međutim, istaknuo je i nezadovoljstvo dinamikom izgradnje koridora Vc kroz BiH i nadu da će se u skorije vrijeme dinamika intenzivirati na zadovoljstvo svih.

Dalipagić je nazočne upoznao s izraženim interesom za izgradnju trase buduće Jadransko-jonske autoceste kroz BiH, na trasi čvorište Počitelj preko područja općina Stolac, Trebinje pa do spojne točke s Crnom Gorom na čvorištu Aranđelovo/Nudo. U tom kontekstu nazočne je informirao o aktivnostima koje provodi Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na izradi planersko-studijske dokumentacije za predmetnu cestu.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovineje istaknuo je i trenutno nezavidan položaj Međunarodne zračne luke Mostar iako ista ima sve potrebne predispozicije za razvoj putničkog i teretnog prometa, te je istaknuo i nastojanje da se u skorijoj budućnosti više pažnje posveti zračnoj luci i njezinom uvrštavanju na SEETO prometnu mrežu, a radi stvaranja pretpostavki za povlačenje investicijskih sredstava kroz predpristupne instrumente EU.

Na kraju, zamjenik Dalipagić je predložio Znanstvenom vijeću da jedan od zaključaka ovog skupa bude i inicijativa za formiranje Komiteta za razvoj i modernizaciju Koridora Vc, koji bi činili predstavnici Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske, kao zajedničkog tijela koje bi imalo zadatak daljnjeg razvitka u polju izgradnje i moderniziranja Koridora Vc kao i razvitka ukupnog obujma prometa, u korist daljnjeg razvitka prometnog sustava tri zemlje, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close