zaštita

'Čuvari rijeka' u BiH u kampanji protiv hidroelektrana

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2016. u 14:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine predstavili su film "Čuvari rijeka“, koji pokazuje različite načine borbe za njihovo očuvanje, a protiv izgradnje hidroelektrana.

''Dokazano je da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja'', tvrde iz ovog ekološkog udruženja.

Predstvanica banjalučkog Centra za životnu sredinu Nataša Crnković je podsjetila da su 12 godina protiv izgradnje novih hidroelektrana i podržavaju građane i građanke iz čitave BiH koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama.

''Osnivanjem Koalicije želimo riješiti problem neplanskog pristupa hidroelektranama u korjenu i našeg "gašenja požara“ od rijeke do rijeke. Želimo da se čuje zajednički glas ljudi, struke i nevladinih organizacija, da nove hidroelektrane nisu poželjne'', navela je ona.

U priopćenju iz Koalicije je navedeno da više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, te da je stoga potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata.

Zbog toga je u lipnju ove godine pokrenuta "Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, a koja okuplja organizacije i pojedince koji se bave ovim problemom.

Mnogo je pozitivnih primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac, Željeznica.

Koalicija je usvojila "Deklaraciju o obustavljanju planova za izgradnju hidroelektrana i ekološko korištenje rijeka BiH“ i u narednom periodu će djelovati prema institucijama, medijima, investitorima i javnosti, a fokus ćemo staviti na rijeke koje su trenutno najugroženije planovima za izgradnju hidroelektrana.

Kopirati
Drag cursor here to close