Konferencija IAEA

Crnadak u Beču o nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori

Naglasio je da je BiH još 2015. izrazila zabrinutost zbog odluke susjedne Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško izmjesti na granicu s BiH.
Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2019. u 17:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas u Beču na 63. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a u fokusu njegovog obraćanja bio je problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici s BiH.

Naglasio je da je BiH još 2015. izrazila zabrinutost zbog odluke susjedne Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško izmjesti na granicu s BiH.

''U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore koja je samo tri kilometra udaljena od Novog Grada, općine s 30.000 stanovnika koja se izričito protivi namjeri Hrvatske, kao i devet susjednih općina koje su također u opasnosti'', istaknuo je Crnadak.

Zahvalio je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju na dugogodišnjoj potpori i izrazio želju da se suradnja nastavi i u većem obimu.

Crnadak je podcrtao da je BiH do sada imala mnogo koristi od projekata na različitim poljima - od infrastrukturnih do institucionalnih i kako izražava punu spremnost da nastavi uspješnu suradnju s Odjelom za tehničku kooperaciju, kako bi bili poboljšani kapaciteti u korištenju nuklearne tehnologije na poljima medicine, industrije, gospodarstva i radijacijske zaštite.

Obraćanje Generalnoj konferenciji Crnadak je završio još jednom upozorenjem svim sudionicima na potencijalne opasnosti ukoliko bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Crnadak s Kornelom Ferutom

Crnadak se danas ranije sastao i s v.d. generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Kornelom Ferutom kojeg je upoznao s konkretnim razlozima zbog kojih se BiH oštro protivi izgradnji odlagališta na lokaciji Trgovska gora, kako je najavila Republika Hrvatska.

Šef bh. diplomacije rekao je da će institucije na svim razinama i u idućem razdoblju biti uključene u intenzivnu suradnju BiH s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u vezi s ovim pitanjem. On je izrazio nadu da će dobra suradnja BiH i IAEA koja je doprinijela poboljšanju nuklearne sigurnosti u BiH biti nastavljena i u drugim oblastima.

Inače, Crnadak predvodi izaslanstvo BiH koje sudjeluje u radu Generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, kako bi u najvišem resornom tijelu pod okriljem Ujedinjenih nacija skrenuli pažnju na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz nuklearne elektrane Krško na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad.

Kopirati
Drag cursor here to close