Na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova JJI-a

Crnadak: Suradnja sa susjedima prioriteti BiH

Crna Gora predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom, a na ministarskom sastanku u Budvi je izvršena predaja predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom Republici Srbiji.
Gospodarstvo / Flash | 08. 05. 2019. u 12:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Igor Crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 7. i 8. svibnja, na poziv ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, sudjelovao na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative (JJI).

Crna Gora predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom, a na ministarskom sastanku u Budvi je izvršena predaja predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom Republici Srbiji.

Pored ministra Crnatka, na sastanku su sudjelovali prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić, predstavnici  Republike Italije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Grčke i Slovenije. Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova, političkih odnosa i pravde San Marina Nicola Renzi, u svojstvu specijalnog gosta.

Crnadak je obraćajući se prisutnima na sastanku Vijeća ministara JJI naglasio značaj Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju koja je osnovana 2014. kada je BiH presjedala JJI i izrazio uvjerenje da EUSAIR ima kapacitet za poticanje suradnje između zemalja članica EU i pružanje pomoći zemljama kandidatima na njihovom putu prema članstvu u EU.

Govoreći o europskom putu BiH, Crnadak je izrazio nadu da će političke stranke koje su započele aktivnosti oko formiranja Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH uskoro završiti taj posao, kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Europske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati i službeni kandiat za EU.

''Regionalna suradnja i izgradnja dobrih odnosa sa susjedima su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, što će BiH provoditi i kroz aktivnosti EUSAIR-a u sva četiri stupa, posebno u trećem stupu - Kvaliteta okoliša - kojim predsjedava Bosna i Hercegovina zajedno sa Slovenijom'', rekao je šef bh. diplomacije. 

Crnadak je čestitao ministru Ivici Dačiću i Republici Srbiji na preuzimanju Predsjedništva Jadransko-jonske inicijative.

Crnadak je u Budvi sudjjelovao i na ministarskom panelu 4. foruma Strategije Europske unije za jadransko i jonsku regiju (EUSAIR) na teme vezane uz područje turizma i plavog rasta.

Tokom ministarskog sastanka usvajanjem Budvanske deklaracije, San Marino je službeno dobio punopravno članstvo u Jadransko-jonskoj inicijativi, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MIP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close