Kandidatski status

Crnadak: SSP ponudio okvir u kojem BiH može napredovati k integraciji u EU

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2017. u 12:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Put Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji je nešto što, kao ništa drugo u BiH, okuplja sve i Republiku Srpsku i Federaciju i sva tri naroda, kazao je danas ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ocjenjujući dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, pozitivnim.

Crnadak je sudjelovao na konferenciji u Sarajevu posvećenoj dvogodišnjici stupanja na snagu SSP-a, a novinarima je kazao da je taj sporazum zapravo ponudio okvir u kojem BiH može da napreduje k onom što joj je glavni vanjskopolitički cilj, a to je konačna integracija u Europsku uniju.

''BiH je u ožujku imala rekordni izvoz u povijesti nakon rata. S druge strane, imate segment regionalne suradnje, dobrosusjedskih odnosa koji se također veoma kvalitetno provodi'', podvukao je Crnadak.

Za njega je suštinski koncentrirati se na to da 33 radne grupe iskoriste mehanizam koordinacije i daju konačne odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije te da se ti odgovori politički potvrde jer pored obrađivanja desetina tisuća strana potrebno je pokazati političku zrelost.

''Dnevno-političke okršaje u svim parlamentima trebamo ostaviti po strani kada je u pitanju ono što je važno za europski put i tako stvoriti uvjete za dobivanje kandidatskog statusa, recimo početkom iduće godine'', stav je Crnatka.

Govoreći o tome koliko je realno da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU tada, Crnadak je kazao da ako 33 radne grupe urade svoj posao u narednim tjedima, politički to bude verificirano, tada će krenuti nova diplomatska ofenziva da se na minimum smanji broj dodatnih pitanja.

''Neki optimisti kažu da bi možda mogli izboriti situaciju da ne bude dodatnih pitanja i da se taj period, između predaje i odgovora te odluke europskih institucija oko statusa kandidata, potpuno skrati'', mišljenja je šef bh. diplomacije.

Kako je zaključio važno je da se sve što se tiče rada na tom najvažnijem vanjsko-političkom cilju BiH, treba raditi na principima međusobnog uvažavanja i poštujući Daytonski mirovni sporazum.

Konferenciju u Sarajevu organizirala je Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), a na skupu najviši zvaničnici BiH i EU razmjenjuju stavove i mišljenja o procesu europskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države i ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close