Posjeta

Čoviću i Miličević predstavljen novi prijedlog iz Aluminija

Gospodarstvo / Flash | 06. 02. 2017. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozitivan poslovni rezultat u prvomu mjesecu 2017. godine će biti prvi poslovni ishod u plusu nakon dugih osam godina lošega poslovanja i gomilanja milijunskih dugovanja, rekao je direktor Aluminija Mario Gadžić, koji je zajedno s predsjednikom Nadzornoga odbora Društva Daliborom Milošem i članovima Uprave Društva, izvršnim direktorima Draženom Pandžom i Borisom Vicanom, upoznao člana predsjedništva BiH Dragana Čovića te federalnu ministricu financija Jelku Miličević sa stanjem u Aluminiju.

''Riješili smo vitalno pitanje opskrbe električnom energijom po tržišnim cijenama, revidirali sve zatečene ugovore, obnovili povjerenje poslovnih suradnika i javnosti, hedgirali 50 posto prodajne cijene proizvoda i 40 posto nabavne cijene naše strateške sirovine glinice, pokrenuli milijun eura vrijedan projekt plinofikacije dijela tvorničkih pogona u Ljevaonici i Anodama, a kroz dva sljedeća mjeseca krećemo i sa složenim pothvatom podizanja proizvodnje, odnosno paljenja ugašenoga dijela elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, što će stajati cca sedam milijuna eura'', rekao je Gadžić.

Čoviću i Milićević Gadžić je predstavio i informacije o Aluminijevu aktualnom prijedlogu Vijeću ministara BiH za ukidanjem carine na nelegirani aluminij kojega bi mostarska tvornica mogla pretapati u količini od 25 tisuća tona godišnje, koristeći kao pogonsko gorivo plin, a ne skupu električnu energiju.

Time bi povećala svoju proizvodnju za čak 30 posto, a državi osigurala 50 milijuna dolara dodatnoga izvoza, uz mnoštvo prateće financijske i socijalne koristi za BiH.

Iz Aluminija je priopćeno kako je postojeća carinska stopa neaktivna jer taj metal u BiH ne uvozi nitko, a njezinim bi ukidanjem Aluminij pokrenuo poslovnu priču koja pretendira biti motorom pokretačem bh. gospodarstva u cjelini.

Kopirati
Drag cursor here to close