Posljednje tromjesečje

Coca-Cola prodaje punionice, dobit pala za 55 posto

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2017. u 08:31 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupni prihod pao je s 10 milijardi dolara na 9,41 milijardu, što je posljedica jakog dolara, akvizicija i prodaje dijela poslovanja.

Dobit Coca-Cole pala je 55 posto u posljednjem tromjesečju, a pali su i prihodi te prodaja najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića dok nastavlja restrukturirati svoje poslovanje, piše Poslovni.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, Coca-Cola je zaradila 550 milijuna dolara u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok je godinu dana ranije ostvarila dobit od 1,24 milijarde.

Ukupni prihod pao je s 10 milijardi dolara na 9,41 milijardu, što je posljedica jakog dolara, akvizicija i prodaje dijela poslovanja.

Obujam prodaje u svijetu pao je za 1 posto, pri čemu je za 4 posto potonuo u Latinskoj Americi, dok je za 1 posto povećan u Sjevernoj Americi i Europi.

Kompanija, poznata i po pićima Fanta, Sprite i Smartwater, u procesu je prodaje svojih punionica nezavisnim tvrtkama, koje će flaširati njene sokove i ostale napitke. Umjesto punionica, Coca-Cola će naglasak staviti na marketing svojih brendova i prodaju sirupa i koncentrata za punionice.

Te promjene znači manje prihode za Coca-Cola, ali i niže troškove.

Premda su poslovni rezultati kompanije nešto bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Coca-Cole skliznula je u četvrtak gotovo 2 posto.

Zamjenik izvršnog direktora James Quincey priprema se da u svibnju zamijeni izvršnog direktora Muhtar Kenta. Od Quinceya se očekuje da nadgleda kritično razdoblje transformacije Coca-Cole uslijed rezanja troškova kojim se žele umiriti dioničari.

Kopirati
Drag cursor here to close