Od punionica do vodstva

Coca-Cola kreće u velike promjene

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2016. u 07:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Coca-Cola najavila je od 1. kolovoza novu, suvremeniju međunarodnu strukturu kako bi bolje uskladila svoje operativne jedinice u odnosu na globalne punionice, kao i promjene u vodstvu kompanije.

Ta će američka kompanija formirati grupu za Europu, Bliski istok i Afriku (EMEA), koja će se sastoji od poslovnih jedinica koje trenutno čine grupu za Europu, Euroaziju i Afriku. U Europi, odjeli za srednju i jugoistočnu Europu, Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju spojit će se u novu poslovnu jedinicu za srednju i istočnu Europu radi bolje podrške punionicama u toj regiji.

U Africi, dvije poslovne jedinice će se transformirati kako bi se bolje uskladile s poslovanjem punionica na tom kontinentu, uz formiranje novog odjela za južnu i istočnu Afriku te odjela za zapadnu Afriku.

Najavljene su i promjene u vodstvu kompanije. Aktualni predsjednik grupe za Latinsku Ameriku Brian Smith postat će predsjednik EMEA grupe. Smith već 19 godina radi u Coca-Coli i dokazao se svojim poslovnim rezultatima, u razvoju talenta i vođenju franšiza u Latinskoj Americi, uključujući i kao predsjednik odjela za Brazila i kao predsjednik poslovne jedinice za Meksiko.

Nakon što bude stvorena nova EMEA grupa, Nathan Kalumbu, trenutni predsjednik za Euroaziju i Afriku, usredotočit će se na poslove u Africi, među kojima je i konsolidacija tamošnjih punionica. Trenutno predsjednik poslovne jedinice Latin Center Business Unit, Alfredo Rivera postat će predsjednik grupe za Latinsku Ameriku .

John Murphy, koji je trenutno predsjednik poslovne jedinice South Latin Business Unit postat će predsjednik azijsko-pacifičke grupe. Murphy je bio na puno visokih pozicija u kompaniji i na brojnim tržištima tijekom svoje 28-godišnje karijere, uključujući u Japanu, Singapuru, Indoneziji, Sjevernoj i Latinskoj Americi.

Coca-Cola je prošlog mjeseca izvijestila o usporavanju rasta prodaje u prvom ovogodišnjem tromjesečju - nakon pet uzastopnih tromjesečja količinskog rasta, prodaja je u prethodnom tromjesečju stagnirala uslijed slabljenja rasta globalne ekonomije i sve većih zdravstvenih zabrinutosti oko korištenja zašećerenih napitaka.

Promjena strukture dolazi i u vrijeme kada Coca-Cola prodaje svoju proizvodnu i distribucijsku imovinu u Sjevernoj Americi kako bi se fokusirala na profitabilnije poslovanje sa koncentratima, uz jačanje konsolidacijskog zamaha među inozemnim partnerskim punionicama.

Dioničari Coca-Cola Enterprisesa u utorak su naime odobrili spajanje europskih punionica, kojima će se stvoriti navjeća nezavisna punioca Cole u svijetu. Očekuje se da će se to spajanje završiti ovoga vikenda, te će se Coca-Cola Enterprises, koja distribuira Colu u Britaniju i Francusku, spojiti sa španjolskim Coca-Cola Iberian Partners i njemačkom punionicom.

Kopirati
Drag cursor here to close