Počela berba

Čitluk: Kvaliteta grožđa dobra, urod veći od prosječnog

Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2016. u 09:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je selektivna berba grožđa na 250 hektara plantažnih vinograda Vinarije Čitluk d. d., koja pripada broćanskom vinogorju, najvećem u BiH s 1200 hektara plantaža. U berbi žilavke i blatine bit će angažirano oko 120 berača, što zaposlenika Vinarije, što sezonskih radnika koje je sve teže pronaći.

''Ovoogodišnja vinogradarska godina bila je teška, posebice što se tiče peronospore jer je ona “obrala” grožđe već u lipnju. Naime, velike količine oborina tijekom svibnja i lipnja, a osobito početkom lipnja, prouzročile su infekciju vinograda plamenjačom, a ona se na listovima pojavila tek poslije 20. lipnja. U svim broćanskim vinogradima u kojima je ostalo zdravo grožđe, vinogradarska godina bit će za pamćenje po kvaliteti i prosječnom urodu, što mene, kao enologa, veseli jer ne volim kad je pretjeran urod.

Ove godine je osrednji urod, a na temelju analiziranja uzetih uzoraka s pojedinih plantaža, grožđa je vizualno zdravo, a kemijski njegov sastav, odnosno omjer šećera i kiselina u grožđu, je idealan. Stoga je za očekivati jednu izvrsnu vinarsku godinu, piše Vecernji.ba. Opet ponavljam, to se odnosi samo na one vinograde u kojima je sačuvano zdravo grožđe. Inače, u ovoj godini je bilo dovoljno oborina, pa grožđe nije trpjelo od suše i ima izvrstan omjer šećera i kiselina.

Naime, mi smo u južnom podneblju u kojem tijekom vrućih ljeta bez oborina dolazi do pada kiselina i prisilnog zrenja grožđa. Ove godine nema prisilnog zrenja, kiseline su umjerene, čak idealne, pa očekujem izvrsnu kvalitetu, posebice bijelih vina, naravno ako to grožđe dođe u ruke pravog znalca koji zna preraditi grožđe i proizvesti vino'', ističe glavni enolog Vinarije Čitluk Tihomir Prusina.

''Vinarija se dobro pripremila za berbu. Uvijek se moderniziramo, uvijek nešto novo radimo, obavljamo nove pokuse te gotovo svake godine proizvedemo neko novo vino. Pretprošle je godine to bio pjenušac Brocco koji se proizvodi na bazi sorti chardonnay i žilavka u jednakom omjeru, ubranih na plantaži Trtle, koje sadrže 17 do 17,5% šećera. Prošle godine proizveli smo Rose vino od sorte blatina koje smo ovih dana plasirali na tržište'', kaže Prusina.

Dodaje i da vinarija raspolaže s oko 250 ha plantažnih vinograda, a dio grožđa otkupljuje sa 100 ha Hercegovina vina Mostar, a ostatak prerađuje za njihove potrebe.

''Vinarija uvijek otkupi sve ponuđene tržne viškove grožđa s područja Hercegovine. Već dugi niz godina grožđe od privatnika otkupljuje po cijeni od 1,10 KM po kg, bez obzira na količinu sladora. Neke privatne vinarije, koje nemaju dovoljno svoga grožđa, plaćaju 1,40 do 1,50 KM po kg, a ako imaju svoje grožđe, onda ništa. One su nesigurni otkupljivači - jedne godine otkupe grožđe, druge ne. Vinarija Čitluk otkupi sve ponuđene tržne viškove grožđa, samo napominjem da privatnici trebaju biti strpljivi. Uz jedan besplatan obrok, svaki berač dnevno može zaraditi 40 do 50 KM ako ispuni normu od 500 kg ubranoga grožđa, a ima aktivnijih berača koji zarade i 60 maraka dnevno'', govori Prusina.

Kopirati
Drag cursor here to close