protiv bruceloze

Cijepljenje protiv bruceloze nije dalo rezultate: Sve više oboljelih životinja i ljudi

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2016. u 09:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga veterinara Hercegbosanske županije (HBŽ) smatra da višegodišnje cijepljenje malih preživača protiv bruceloze nije dalo očekivane rezultate, jer i sada dolazi do pojave novih žarišta bolesti s oboljenjem većeg broja životinja, a nažalost i ljudi.

Tu informaciju, zajedno s ostalim uzročnim mjerama, utvrdila je Udruga na njihovom redovitom sastanku koji je proteklog vikenda održan u Šujici.

Predsjednik Udruge veterinara HBŽ-a Jozo Jurčević kazao je kako su veterinari na sastanku prenijela svoj iskustva s terena te se upoznali sa stanjem zaraznih bolesti u FBiH, s osvrtom na bolest plavog jezika i kvrgave kože.

Usvojen je zaključak u kojem se navodi kako program cijepljenja nije sveobuhvatan, jer nisu sve životinje cijepljene zbog nedostatka vakcine i nepravovremene distribucije cjepiva veterinarskim stanicama.

Konstatirano je i kako jedan broj životinja nije obilježen (nisu im stavljene ušne markice) zbog čega je teško provesti identifikaciju i kontrolu kretanja životinja što pogoduje širenju bolesti.

"Kako bi se ovi nedostaci otklonili Udruga veterinara Hercegbosanske županije predlaže osiguranje sredstva u Proračunu FBiH za identifikaciju, markiranje i kontrolu kretanja životinja, osiguranje dostatne količine cjepiva i nabavku vakcina. Ne smijemo isključivo ovisiti o donaciji jedne od europskih zemalja, a to je do sada bila Švedska, nego količine trebaju biti dostatne, distribucija pravovremena i tehnički besprijekorna. Isto tako, treba osigurati sredstva za dijagnostičko ispitivanje bolesti u matičnim stadima", kazao je Jurčević.

Kopirati
Drag cursor here to close