Međunarodno tržište

Cijene nafte pale zbog neizvjesnosti oko američko-kineskog sporazuma

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 61 dolar jer trgovce muči neizvjesnost oko američko-kineskog trgovinskog sporazuma a dodatni pritisak stvaraju i veće američke zalihe nafte.
Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2019. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 61 dolar jer trgovce muči neizvjesnost oko američko-kineskog trgovinskog sporazuma a dodatni pritisak stvaraju i veće američke zalihe nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,37 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 87 centa nižoj cijeni, od 56,28 dolara.

Trgovinski rat dva vodeća svjetska gospodarstva traje već 16 mjeseci i zakočio je rast globalnog gospodarstva, natjeravši analitičare da snize procjene potražnje za naftom. To je pak potaknulo strahovanja od viška u opskrbi u 2020. godini.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da su se dvije zemlje u protekla dva tjedna dogovorile da će ukinuti trgovinske carine tarife u fazama, ali nisu objavile rokove. Kinesku je poruku ubrzo zasjenila sumnja, budući da je Reuters izvijestio da plan nailazi na snažan otpor u američkom kabinetu.

Dodatni pritisak na cijene stvara i ovotjedna izjava glavnog tajnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Mohammada Barkinda, koji je izrazio veći optimizam u vezi izgleda za 2020. godinu. Njegov je istup protumačen kao signal da nema potrebe za značajnijim ograničenjem opskrbe.

OPEC i njegovi partneri predvođeni Rusijom trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno. Sastat će se ponovo 5. i 6. prosinca u Beču kako bi razmotrili daljnju strategiju.

Komentari Barkinda „preplašili su tržište, posebno s obzirom na kontinuirani rast američkih zaliha“, smatra Stephen Innes iz AxiTradera.

Zalihe sirove nafte u SAD-u snažno su porasle u prošlom tjednu jer su rafinerije smanjile proizvodnju a izvoz je oslabio, objavila je u srijedu američka vlada. Zalihe u čvorištu Cushing u Oklahomi porasle su za 1,7 milijuna barela, stoji u službenom izvješću.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 62,32 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close