OPEC

Cijena nafte najviša od sredine 2015.

Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2016. u 16:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena nafte danas je porasla za 6,5 posto, što je najviše u zadnjih 18 mjeseci, nakon što su zemlje OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) i neki njihovi suparnici postigli prvi dogovor nakon 2001. godine da zajedno smanje proizvodnju kako bi pokušali riješiti problem globalne preopskrbljenosti i povećali cijene, prenosi Reuters.

Brent sirove nafte LCOc1 je porastao za 1,97 dolara na 56,30 dolara po barelu.

Cijena je za 50 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine, što je najveći godišnji rast od rujna 2011. godine.

''OPEC je učinio važan iskorak prema zaustavljanju nemilosrdnog nagomilavanja globalnih zaliha i ubrzanju postupka rebalansiranja, dokle god postoji jaka suglasnost, dok se Libija i Nigerija ne povrate i dok američki proizvođači ne reaguju'', izjavio je David Hufton, strateg za PVM Oil Associates.

Ipak, “kako danas stvari stoje, smanjenja još nisu urađena i proizvodnja još uvijek raste,” dodaje.

Nakon skoro godinu dana natezanja, zemlje OPEC-a su 30. studenog dogovorile smanjenje proizvodnje za 1,2 millijuna barela na dan tijekom šest mjeseci počevši s 1. siječnjem, dok bi najveći izvoznik, Saudijska Arabija, trebala smanjiti proizvodnju za oko 486.000 barela na dan kako bi se obuzdala preopskrbljenost koja je izjedala tržišta dvije godine.

U subotu su se proizvođači koji ne pripadaju OPEC-u, predvođeni Rusijom, složili da smanje proizvodnju za 558.000 barela na dan, što je manje od ciljanih 600.000, ali ipak najveći do sada doprinos izvan OPEC-a.

Ali da bi dogovor imao efekta, sve strane se moraju držati date riječi, tvrde analitičari.

Kopirati
Drag cursor here to close