Zatvaranje polja u Libiji

Cijena nafte blago porasla

Na londonskom je tržištu cijena barela Brenta porasla za 37 centi u odnosu na zatvaranje u petak, na 65,22 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio za 24 centa, na 59,73 dolara.
Gospodarstvo / Flash | 20. 01. 2020. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte u ponedjeljak su porasle na najvišu razinu u zadnjih tjedan dana nakon što su zatvorena dva velika naftna polja u Libiji zbog vojne blokade, zbog čega je moguće smanjenje isporuke iz te OPEC-ove članice na minimalne razine.

Na londonskom je tržištu cijena barela Brenta porasla za 37 centi u odnosu na zatvaranje u petak, na 65,22 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio za 24 centa, na 59,73 dolara.

Dva velika naftna polja na jugozapadu Libije započela su gasiti proizvodnju u nedjelju nakon što su snage vjerne Khalifu Haftaru zatvorile cjevovod, potencijalno smanjujući nacionalnu proizvodnju na tek djelić uobičajene, priopćila je Nacionalna naftna korporacija (NOC).

Rast cijena nafte, nakratko zabilježen u ranijem trgovanju, splasnuo je nakon što su neki analitičari i trgovci rekli da bi poremećaje u libijskoj opskrbi mogli nadoknaditi drugi proizvođači, čime bi se ograničio utjecaj na globalno tržište, javlja Hina.

''Tržište nafte i dalje je dobro opskrbljeno obilnim zalihama i zdravim rezervnim kapacitetima. Drugim riječima, utjecaj na rast cijena mogao bi se pokazati kratkotrajnim”, rekao je naftni trgovac PVM-a Stephen Brennock.

Ako se libijski izvoz zaustavi na neko duže razdoblje, spremnici će se napuniti za nekoliko dana, a proizvodnja će usporiti na 72 tisuće barela dnevno, rekao je glasnogovornik NOC-a. Libija je u zadnje vrijeme proizvodila oko 1,2 milijuna barela dnevno.

''Dugotrajni poremećaj u Libiji bio bi dovoljan da globalno tržište nafte umjesto viška počne bilježiti manjak u prvom kvartalu 2020. godine ”, rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.

Strane sile u nedjelju su se složile na summitu u Berlinu da podrže krhko primirje u Libiji, koja je u kaosu od pada Moamera Gadafija 2011. godine.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,58 dolara dolara, što znači da je pala za četiri centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kopirati
Drag cursor here to close