Čemerno

Česi otkrili planinarsku hit destinaciju u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 11. 08. 2016. u 06:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od pedesetak čeških turista kampirala je na planinskom prijevoju Čemerno, gdje prema tradiciji, svake godine borave u ovom gatačkom selu zbog čistog zraka i prirodnih ljepota.

Turisti su na proputovanju u Sarajevo imali priliku da noće u planinarskim domovima i hotelima, ali kažu da ništa ne može zamijeniti zrak na Čemernu i mentalitet ovdašnjih ljudi.

"Mnogo putujemo, ali ova planina je najljepša i sa puno potencijala. Rado bismo Čemerno posjetili i tijekom zime, ali, nažalost ,nemamo uvjeta. Šteta što nije izgrađen ovaj hotel, jer se nalazi na pravom mjestu i blizu puta. Nadamo se da će neko prepoznati značaj Čemerna za ljetni i zimski turizam i ovaj hotel staviti u funkciju", kaže Jan iz Praga i dodaje da je fasciniran i brdima koja bi se mogla odlično iskoristiti za skijališta.

Mještani Čemerna raduju se turistima iz Češke kojima prodaju domaće proizvode - sir i kajmak.
Domaćica Zorka Supić kaže da Česi kupuju, ali u malim količinama - po 100 grama kajmaka i najviše po kilogram sira.

"Neka oni nama dolaze. Volimo da nam se čuje 'graja' po selu, a i dobri su ljudi", kaže Zorka.
Selo Čemerno nalazi se na nadmorskoj visini od 1.350 metara, a prepoznatljivo je i po livadama punim ljekovitih trava. Mnogi su ovdje kampirali po nekoliko dana.

Prije rata na Čemernu je počela izgradnja impozantnog hotela, ali su radovi obustavljeni početkom 1991. godine od kada ovaj objekt čeka novog vlasnika.

Kopirati
Drag cursor here to close