Trumpov prvi summit

Čelnici G7 nisu usuglasili zajedničku izjavu o klimatskim promjenama

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2017. u 15:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici grupe G7, najvećih industrijskih sila svijeta, nisu se uspjeli usugalsiti u vezi s izjavom o borbi protiv klimatskih promjena.

Šest svjetskih čelnika potvrdilo je svoje obavezivanje na Pariški sporazum, prvi svjetski sveobuhvatni sporazum o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

SAD je, ipak, odbio obvezati se na sporazum, navodeći da će donijeti odluku o tome sljedećeg tjedna.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je svojevremeno odbacio tvrdnje o globalnom zagrijavanju kao "šalu", ranije je prijetio da će se SAD povući iz sporazuma.

To je Trumpu bilo prvo sudjelovanje na summitu G7, tijekom njegove prve vanjskopolitičke turneje u svojstvu predsjednika.

Čelnici G7 iz SAD-a, Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana suglasili su se oko zajedničke izjave o borbi protiv terorizma.

U završnom kominikeu objavljenom sa summitu G7 u Italiji navodi se da su SAD "u procesu razmatranja svoje politike prema klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu i stoga nisu u poziciji da postignu konsensuz o tim temama".

Ostali čelnici G7 obećali su, ipak, da će "potvrditi svoje snažno obavezivanje na provedbu Pariškog sporazuma".

Trump je objavio na Twitteru da će donijeti konačnu odluku o Pariškom sporazumu idućeg tjedna.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su rasprave o klimatskim promjenama bile "veoma nezadovoljavajuće" dodajući da "imamo situaciju šest naprema jedan".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji također nazoči summitu na Siciliji, izjavio je za BBC da će Pariški sporazum ipak opstati usprkos Trumpovoj poziciji.

Kopirati
Drag cursor here to close